Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 27 de de juny del 2012 | 19:20
Notícia · Euskal Herria

Ibarretxe presenta el projecte Lehendakari Agirre Center a San Francisco

Aquest centre està impulsat per diverses universitats i centres de recerca política i el seu objectiu és donar a conèixer internacionalment les experiències i èxits del poble basc en àmbits com l'economia, l'empresa, el desenvolupament sostenible i l'autogovern.

Reproduïm d'IzaroNews · L'exlehendakari Juan José Ibarretxe ha presentat el projecte Lehendakari Agirre Center a San Francisco aquesta setmana. El Basque Cultural Center de Sant Francisco ha estat l'escenari de la presentació del Lehendakari Agirre Center, un think tank o centre d'idees que presideix l'ex-lehendakari Juan José Ibarretxe. El centre té com a objectiu compartir l'experiència i èxits del poble basc amb d'altres pobles.

El Lehendakari Agirre Center, que té un important suport de prestigioses universitats nord-americanes com Columbia o George Mason, porta el nom del lehendakari José Antonio Agirre, que va encapçalar el Govern Basc durant la guerra de 1936 i el posterior exili. En la seva etapa exiliat a Nova York, Agirre va ser professor a Columbia, i el centre pren el seu nom per esdevenir un símbol del seu llegat tant a Euskal Herria com als EUA.

La presentació d'Ibarretxe a la BCC ha reunit un nodrit grup de basc-californians, entre els quals hi havia Valerie Arrechea, presidenta de NAP i del Basque Cultural Center; Christian Iribarren, president del Sant Francesc Basque Club; Phillippe Acheritogaray, tresorer del Sant Francisco Basque Club, i membres de les dues Euskal Etxeak. Han assistir també el professor d'euskera Aitor Iñarra i diversos dels seus alumnes.

Ibarretxe ha estat presentat per Tamara Muruetagoiena, Project Manager del Center for Environment, Economy & Society de la Universitat de Columbia. L'ex-lehendakari ha realitzat una exposició sobre el LAC, els seus objectius i els seus pròxims projectes. En una presentació molt gràfica, Ibarretxe ha il·lustrat els avenços del País Basc en diversos àmbits, comparant-los amb altres països d'Europa, i ha demostrat que Euskal Herria es troba en els primers llocs en nivell de vida, producte intern brut, taxa d'ocupació, etc.

L'objectiu del LAC serà compartir amb la comunitat internacional les estratègies que el País Basc ha seguit per aconseguir aquests resultats. Després de l'exposició s'ha ofert una recepció, en la què Ibarretxe va acomiadar amigablement amb els assistents, escoltant també els suggeriments i ofertes. Aquest diumenge l'ex-lehendakari estarà a l'Eusko Etxea de Nova York per presentar el projecte, a partir de les 13:00 hores.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat