Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 11 de de gener del 2013 | 19:25
Notícia · Illes Balears

50 anys de l'OCB: història d'una lluita per la digitat i la llibertat

La proppasada Nit de la Cultura balear 2012 va servir com a trampolí d'un projecte que ha de veure la llum aquest any que just acaba de començar. En la darrera entrega dels Premis 31 de Desembre el president de l'OCB, Jaume Mateu, va avançar la creació d'un documental sobre la història de l'entitat anomenat L'Obra de tots, amb motiu del seu 50è aniversari.

Maria Folch · Els Països Catalans viuen sens dubte una de les situacions político-socials més complicades dels seus darrers 30 anys des del restabliment de la democràcia. La greu crisi econòmica que sembla no tenir fi i els greuges provinents d'un Estat aliè que permanentment va a la contra de l'eixamplament i evolució de la llengua i la cultura pròpies, han provocat una situació de total resistència en la major part de les entitats socials i culturals presents a les Illes Balears.

La dada, però, ni espanta ni arronsa els membres de l'Obra Cultural Balear (OCB), que enguany tenen un motiu més per a continuar la seva tasca al capdavant d'una de les entitats històriques de les Illes que més influència ha assolit al territori: el 2013 es commemoren els 50 anys de la creació de l'OCB. Concebuda l'any 1962 per un grup de mallorquins sota la batuta de Francesc de Borja Moll ─qui acabava de publicar el darrer volum del Diccionari català-valencià-balear (DCVB)─, l'OCB va sorgir de la necessitat de promoure la llengua i cultura pròpies, una funció que mancava des de les institucions tant com hi manca a dia d'avui.
L'OCB és encara l'entitat mare a les Illes quant a defensa de la cultura, la llengua i l'autogovern"
Tal com ha assegurat a Tribuna.cat Tomeu Martí, coordinador de l'OCB, l'entitat ha marcat la història recent de les Illes Balears com cap altra, i ha jugat un paper clau en molts dels episodis històrics recents de les Illes com la convocatòria de la gran manifestació a favor de l'autogovern, la presència del català a l'administració i a l'ensenyament o la creació de cursos d'alfabetització en català, entre molts d'altres.

"L'OCB és encara, a dia d'avui, l'entitat mare a les Illes quant a defensa de la cultura, la llengua i l'autogovern, però en aquests 50 anys s'han creat multitud d'entitats com Joves per la llengua, Escoles Mallorquines, etc., que també treballen en el mateix sentit i des de la societat civil. El nostre compromís amb la llengua ha arrelat més enllà de les nostres fronteres i l'associacionisme de les Illes, així com també els sindicats, és clarament favorable a la llengua i cultura pròpies".

El documental L'Obra de tots parteix del fil conductor de personatges de les Illes Balears que formen part de diferents generacions però que comparteixen una base comuna: la influència de l'OCB i l'empremta que deixa en les seves vides i en el transcurs dels seus dia a dia. "Si mirem 50 anys enrere podem afirmar que tot ha estat positiu, el català ha deixat de pertànyer exclusivament a la vida privada de les famílies i afortunadament és present a estaments públics, ensenyament i el seu coneixement és ampli. Amb tot, cal destacar el darrer any que hem viscut a les Illes, amb José Ramón Bauzá al capdavant del Govern. El retrocés en la normalització lingüística i en la presència de la llengua pròpia als mitjans de comunicació públics ─i, properament, a l'ensenyament─ han estat enormes" ha lamentat Martí.
Seria bo que l'OCB fos un òrgan més de gestió o d'ateneu i que les seves funcions reivindicatives les absorbís l'administració"
El documental pretén ser un homenatge a tots aquells qui han fet possible que la realitat social cultural i lingüística de les Illes s'hagi mantingut durant aquests 50 anys, i a aquells qui han treballat de manera decidida des de l'OCB per a eixamplar el coneixement del català al territori. La investigació i la denúncia, però, no queden enrere i la cinta també mostra l'atac frontal a la llengua provinent del mateix Govern autonòmic i de les institucions del territori.

Sobre el futur de l'entitat, Tomeu Martí no desisteix: "Segur que l'OCB pot celebrar 50 anys més. Però seria bo que cada vegada més l'Obra Cultural Balear fos un òrgan més de gestió o d'ateneu i que les seves funcions històriques de lluita i reivindicació de la llengua i la cultura les absorbís l'administració. El caire reivindicatiu l'hauria de perdre i el govern hauria d'assimilar-ne la seva tasca principal". 

L'Obra de tots està dirigit per Antoni Mir Marí i es finaça a través de les aportacions i el micromecenatge. Podeu fer la vostra donació a través del web oficial del projecte.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Notícia · Cultura
Demà se celebra la XXIIena edició dels Premis Nacionals President Lluís Companys
La fotografia · Política catalana
Homenatge al president Companys en el 76è aniversari del seu afusellament
La fotografia · Política catalana
Junqueras: 'La causa de la llibertat de Catalunya és indissociable de totes les causes de justícia'
Notícia · Política catalana
76 anys de l'assassinat del president Companys. Per Catalunya!
Crònica · Col·lectiu Columna Macià-Companys
Miserable TV3?
Crònica · Col·lectiu Columna Macià-Companys
Com es pot ser tan neci en nom de Catalunya i la justícia social
Crònica · Col·lectiu Columna Macià-Companys
Entre la Lliga i la FAI (4)
Crònica · Política catalana
Entre la Lliga i la FAI (3)
Crònica · Col·lectiu Columna Macià-Companys
Entre la Lliga i la FAI – Capítol 2
Crònica · Col·lectiu Columna Macià-Companys
Entre la Lliga i la FAI – Capítol 1
Indica publicitat