Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 8 de d'abril del 2010 | 15:49
Notícia · Societat civil

La Coordinadora votarà si presenta una IP al Parlament per convocar un referèndum vinculant

Barcelona · 300 Comissions organitzadores locals votaran si presenten una Iniciativa Popular (IP) per tal que el Parlament convoqui un referèndum vinculant sobre la independència de Catalunya a partir de la llei de consultes. Després del consell plenari en què es debatrà l'afer l'11 d'abril, se celebrarà l'acte central de la consulta sobre la independència del 25-A.

D'aquesta manera, la Coordinadora sotmetrà a votació la proposta de constituir una Comissió Promotora unitària i transversal que presenti una IP al Parlament per tal que es convoqui un referèndum vinculant que contingui la mateixa pregunta que es fa a les successives onades de consultes: "Està d'acord que la nació catalana esdevingui un Estat de dret, independent, democràtic i social, integrat en la Unió Europea?".

La hipotètica IP es presentaria a través de la recentment aprovada llei de consultes populars i, en cas que la mesa del Parlament l'acceptés a tràmit farien falta unes 220.000 signatures (el 3% de la població del Principat) per tal que la convocatòria de referèndum se sotmetés, finalment, a votació del Ple del Parlament.

A través d'un dictamen jurídic realitzat pel Dr. Antoni Abad, la Coordinadora justifica la possibilitat de dur a terme aquest referèndum tenint en compte les especificacions de la llei de consultes. Per començar, segons el document, el fet que el Parlament hagi reconegut el dret a l'autodeterminació atorga competències a la Generalitat per celebrar un referèndum d'aquest tipus. D'altra banda, i pel que fa al fet que l'Estat hagi d'autoritzar la consulta, la Coordinadora considera que si arribat el cas, aquest la denegués, es crearia "un conflicte internacional important" i, tot i així, caldria exigir al Parlament de Catalunya que convoqués igualment el referèndum.

Finalment, la Coordinadora conclou que la IP, si es decideix tirar endavant, s'hauria de presentar el més aviat possible, entre l'abril i el maig, quan entra en vigor la llei, ja que la Iniciativa necessitarà al voltant d'un any per complir amb tots els tràmits.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat