Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 25 de de gener del 2013 | 17:12
Opinió
Isidre Palmada
Professor

El final del PSC

En Pere Navarro fa riure. A mi me'n fa. Perquè, pobret, posa cara de mala llet, d'ogre. Però tothom veu que gesticula. I un gest sense força és una ganyota, i provoca una gran rialla. De fet, el PSC és un ninot que no espanta ningú. Un ninot del PSOE que prefereix que el PSC faci el ridícul, abans de fer-li la vida fàcil. 

LEGALITAT: El PSC planteja la "qüestió de legalitat" del referèndum com una petició de permisos. La "legalitat" és d'una importància cabdal. Tots els estudiants de "jurista" ho aprenen. Però la permissió s'atorga o bé no s'atorga. Aleshores, la "qüestió de legalitat" del referèndum suposa un subjecte que decideix. Si el subjecte sobirà no és el Poble català, sinó la Constitució i el Govern de Madrid, el PSC s'aliena amb Ciutadans i PP.

ESPANYA: El PSC argumenta que la "qüestió de legalitat" del referèndum s'ha de negociar amb Madrid. Però no diu res del resultat. Què fem, si el permís no s'atorga? Canviar la Constitució? Per què? Els espanyols no ho necessiten. Per a ells el "problema" és dels catalans, perquè no som com els de Ciutadans o del PP. La qual cosa deixa el PSC en una posició ben galdosa i sense arguments.
Les ganyotes del PSC són per a diferenciar-se del PP, són en clau espanyola. Però no els durarà"
VOTAR: Posats a fer un referèndum "legal", el PSC animaria el no. Perquè es volen quedar a Espanya. Bé: no els agrada l'Espanya del PP, prefereixen millor la del PSOE. Tanmateix, aquesta Espanya del PSOE suposa també, una ernúncia. El PSOE pot impulsar una descentralització (després d'un llarg debat i això en el millor dels supòsits). Però el PSOE no acceptarà mai que Catalunya sigui una nació, ni que té el dret d'autodeterminar-se, ni tampoc que ha de tenir les atribucions pròpies de país (federal o confederal).

Les ganyotes del PSC són per a diferenciar-se del PP, són en clau espanyola. Però no els durarà. La Declaració de Sobirania del Parlament va en sentit contrari al que pensen. Poden "caure del cavall" i seguir l'Ernest Maragall. Però també els esperen Ciutadans i el PP, que els acolliran tendrament i amb xampany. Aviat sabrem si el PSC participarà en el referèndum o bé s'abstindrà, com Ciutadans i el PP. Les dues alternatives trencaran el PSC en dues meitats.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Isidre Palmada
Isidre Palmada
Professor
Opinió · Política catalana
La giga enquesta
Opinió · Política catalana
El referèndum no enganya
Opinió · Política
Necessitem un De Gaulle
Opinió · Política catalana
L'hora PSC
Opinió · Política catalana
Confiança?
Opinió · Política catalana
Moció de confiança
Opinió · Política catalana
Declaració d'independència
Indica publicitat