Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 24 de d'octubre del 2011 | 16:50
Opinió · Euskal Herria
Miquel Sellarès
Periodista

Euskadi: Ibarretxe i Otegi són el futur

El PNB, després d'haver tingut líders èpics i forts com Xabier Arzalluz i Juan José Ibarretxe al llarg de tota la seva trajectòria, es troba ara immers en una crisi de lideratge.

El PNB està en mans de la nomenclatura i de l'aparell, amb un líder poc carismàtic i molt pragmàtic com és el president de l'EBB (Euskadi Buru Batzar), Iñigo Urkullu, que tant sols sap temperar les bases i que ha fet que s'estengués el desconcert. Urkullu, ben bé podria estar temptat de pactar amb el PSOE i el PP per tal de barrar el pas a Bildu, després de fer poc contra el pacte antinatura dels dos partits nacionals espanyols al País Basc.

Però les bases sobiranistes del PNB i del sindicat ELA ─tradicionalment proper al PNB i que, cal recordar, és majoritari a Euskadi─ fa mesos que demanen un canvi de rumb per tal d'acabar amb la suposada majoria parlamentària del nacionalisme espanyol.

Urkullu sap que els bascos donarien la majoria absoluta al sobiranisme encapçalat per Ibarretxe i Otegi"

L'acabament de la lluita armada d'ETA podria ésser una derrota militar de l'organització però alhora podria aconseguir una gran victòria política: l'unitat d'acció de les bases sobiranistes del PNB, Bildu, ELA, i LAB, que representen més del 60% dels electors bascos. Aquí és on començaria el vertader calvari per a l'Estat espanyol: hauria d'afrontar el conflicte basc sense la coartada d'ETA, la qual li ha permès evitar abordar-lo.

Urkullu sap que aquesta és la realitat electoral d'Euskadi i per això demana al lehendakari Patxi López que avanci les eleccions basques, per tal de no donar temps que surti Otegi de la presó i abans que Ibarretxe es decideixi a tornar. Urkullu sap ─l'Estat també sap─ que els bascos donarien la majoria absoluta al sobiranisme encapçalat per Ibarretxe i Otegi, i que tots dos junts podrien afrontar el final del conflicte basc, amb la reconciliació, la sortida dels presos d'ETA i el dret a decidir.

Cal, doncs, que a Euskadi la societat basca, el món d'euskaldun i els sindicats nacionals forcin la situació i evitin les lluites fraticides i partidistes entre sobiranistes.

Euskadi sap que Ibarretxe i Otegi són imparables.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Miquel Sellarès
Miquel Sellarès
Periodista
Opinió · Política catalana
Ara l'Estat no té un "Tarradellas"
Opinió · Política catalana
Forcadell: La línia vermella
Opinió · Política catalana
2017: Mobilització, disciplina i discreció
Opinió · Cultura i mitjans de comunicació
Siguem seriosos i reforcem TV3
Opinió · Política catalana
PP, Ciutadans i el PSOE: "Todo por la Pátria"
Opinió · Política catalana
Un pas endavant: Ara tots ferms !
Opinió · Política catalana
Puigdemont-Junqueras gaudiu de tot el meu suport i la meva confiança!
Indica publicitat