Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 1 de de març del 2013 | 17:32
Opinió
Fèlix Martí
Filòsof

La força de l'independentisme

L'independentisme hauria de sortir de la clandestinitat. Els partidaris de l'estat propi, que probablement són una majoria dels ciutadans de Catalunya, troben dificultats per aparèixer en públic. Hi ha tres factors que compliquen la seva visibilitat. En primer lloc una excessiva confiança en la responsabilitat dels partits polítics per liderar el procés.

Les darreres eleccions al parlament van desdibuixar el que és el gran projecte comú del catalanisme del segle XXI perquè, per la lògica electoral, cada partit polític es va presentar amb propostes que insistien en les diferències.

Va ser una feblesa no donar un suport unitari i contundent a Artur Mas com a líder que ha de negociar el procés a Espanya i a Europa. Per completar el protagonisme dels partits i de les institucions, s'hauria de fer visible el suport de tota mena d'entitats i agents socials en el camp econòmic, cultural, tecnològic, artístic i educatiu, a la sobirania catalana. Han de gosar manifestar el seu independentisme desacomplexat, de manera complementària al que correspon fer a institucions i partits.
El marc estatutari és el principal impediment per actuar eficaçment contra l'atur i les retallades"
El segon factor és la ingènua focalització en l'objectiu prioritari de combatre la crisi econòmica sense explicar que el marc estatutari és el principal impediment per actuar eficaçment contra l'atur i les retallades i per reformar un ordre econòmic que complau els poders fàctics espanyols. El tercer factor és la insistent propaganda espanyola que pot erosionar la defensa de l'estat propi i convèncer moltes persones indecises sobre els beneficis de l'unionisme amb Espanya.

Els mitjans de comunicació de masses són majoritàriament espanyolitzadors i incrementaran, en el futur, les seves campanyes per desprestigiar persones, grups i instiucions d'autogovern que defensen les llibertats catalanes. Les tres dificultats eren previsibles però la força de l'independentisme intel:ligent les pot desarticular.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Fèlix Martí
Fèlix Martí
Filòsof
Opinió · Política
Han signat la seva inhabilitació
Opinió · Política catalana
Judicialització inútil
Opinió · Política
L'arnada glòria de Rajoy
Opinió · Política catalana
Un espai decent
Opinió · Internacional
La via turca?
Opinió · Política
Caricatura de l'estat de dret
Opinió · Política
La regressió espanyola
Indica publicitat