Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 26 de de febrer del 2014 | 15:39
Opinió
Xavier Serrahima
Escriptor

Negociar sense línies vermelles

En la seva recent visita a Catalunya, Viviane Reding, la vicepresidenta de la Comissió Europea ens ha advertit —o, més aviat, amenaçat— de nou amb l'expulsió de la Unió si decidim esdevenir un estat independent i ens ha aconsellat que negociem amb l'estat espanyol un terme mig entre les nostres aspiracions i la voluntat espanyola que eviti el trencament.

I que ho fem amb mentalitat oberta i sense línies vermelles intraspassables.

Deixant de banda si ens convé més o menys mantenir-nos a la Unió Europea a curt termini —sortir-ne un temps i alliberar-nos de la constricció del deute que imposa Alemanya, no ens permetria acabar abans amb la crisi i demanar l'entrada en millors condicions, una vegada recobrats econòmicament?—, potser podríem fer-li cas i començar de zero.

Reunir els nostres representants polítics amb els espanyols i negociar un acord que "tingui en compte alhora les necessitats de Catalunya i dels seus ciutadans i les necessitats de l'Espanya sencera i dels seus ciutadans", sense punts de partida inamovibles ni exigències prèvies.
Si ja ho hem provat tot i més, quina serà la seva nova proposta, Frau Reading?"
Vegem quina nova organització territorial ens proposen els espanyols, fins a quin punt les teories peranavarrianes tenen fonament i fins on estan disposats a arribar en la federalització efectiva de l'estat, des del punt de vista polític, econòmic, lingüístic i social. Vegem fins a quin punt estan interessats en que siguem espanyols —sense que això suposi, per força, deixar de sentir-nos catalans. Vegem fins a quin extrem estan disposats a cercar el punt mig d'encontre que reclama Reading.

I acceptem, sense discutir-la, la seva oferta. Això sí, amb una sola condició: la de sotmetre-la a un referèndum vinculant, a Catalunya i a tot l'estat. "Està d'acord amb el model federalista de màxims que proposa l'estat espanyol per a la Comunitat Autònoma catalana?"

Si la majoria de la població, catalana i espanyola, hi vota a favor, haurem de reconèixer que la teoria unitarista tenia raó: el debat sobiranista és una invenció de les castes catalanes, que no interessa a ningú ni té cap recolzament. Ara bé, si la majoria, tant catalana com espanyola, hi vota en contra —si a la major part de catalans i catalanes ens sembla que l'oferta espanyola de màxims és massa de mínims; i a la dels espanyols i espanyoles, que els mínims són massa màxims--, si ja ho hem provat tot i més, quina serà la seva nova proposta, Frau Reading?

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Xavier Serrahima
Indica publicitat