Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 24 de d'octubre del 2013 | 17:33
Opinió
Isidre Palmada
Professor

'Poli' bo i 'poli' dolent

Mariano Rajoy ha acumulat la fama de tenir uns nervis d'acer i de saber esperar fins a l'extenuació. Alguns ho veuen com un defecte. Perquè deixar macerar les qüestions massa temps suposa, més aviat, indecisió i poca fermesa.

Duran li va retreure això últim, en la intervenció a las Cortes, el 16 d'octubre: "Tinc la impressió que penseu que el temps ho soluciona tot, i no és així. És a l'inrevés. Com més temps passa, més s'encongeix l'espai de trobar una solució".

Com Duran, també Aznar pensa el mateix. El dilluns 14, a Donostia, en un acte de la FAES, l'expresident li va etzibar: "El silenci pot danyar la veritat, tant com ho fa la mentida" i "no hi ha moderació en la il·legalitat (d'un referèndum)" perquè el nacionalisme català és una ideologia "antidemocràtica, reaccionària i retroactiva" i "ningú té dret a incomplir la constitució o a saltar-se l'ordenament jurídic. Qui ho fa actua contra la voluntat nacional i ha de percebre, sense que li quedi cap dubte, les conseqüències dels seus actes". Aznar fanfarroneja un pensament provocador i jactant, propi del poli dolent, per impulsar més contundència a Rajoy.
Sembla aparentment que Duran, Aznar i Rajoy tinguin estratègies diferents. Però de fet, totes col·laboren"
Duran en canvi, va llançar en aquella intervenció una argumentació més pròpia del poli bo i va recomanar a Rajoy: "Si no sou capaç, com a president del govern, de dirigir i encapçalar una resposta no tan sols de govern, sinó que agrupi els principals partits d'aquesta cambra i les institucions de l'estat, per a donar una resposta a aquesta situació política a Catalunya, que té un gran suport social, us trobareu amb una declaració d'independència que "alguns" aprovaran al Parlament. I això no és bo per a Espanya".

La veritat, tanmateix, és una altra. Rajoy fa la seva. I atèsa la política d'avui, diria que a Mariano Rajoy no li va gens malament. Rajoy fa una política d'estat, compacta, destinada no solament als catalans, sinó també a Europa i als Estats Units. Rajoy calla, és veritat. Però deixa que el ministre d'exteriors, Garcia Margallo, i el de justícia, Ruiz-Gallardón, estiguin atents i llestos per intervenir ràpidament. De fet, l'estratègia de Rajoy va per dues vies, les dues ben sòlides i apuntalades en l'objectiu d'impedir qualsevol consulta i, si convingués més endavant, en neutralitzar unes eleccions plebiscitàries.

L'estratègia va dirigida als ciutadans espanyols, en la idea que "posar-se nerviosos no serveix de res". Rajoy espera primer, que es convoqui el referèndum, amb una pregunta i una data. Sap que Mas batalla aferrissadament cercant un resquitx legal que permeti realitzar-lo sense danyar l'esquema constitucional i té un comitè d'experts que regiren cel i terra, tota la jurisprudència. Mentre espera aquesta jugada de Mas, Rajoy amaga les cartes i deixa que tothom es vagi posicionant aïradament. Un temps profitós per a carregar-se de raons i per madurar el consens dels espanyols (desprès de molt debat, el PSOE s'ha lliurat a Rajoy i ha aparcat les solucions pròpies).

En aquest mentrestant, Rajoy compta amb Duran que no és independentista i no amaga les seves discrepàncies profundes contra el President Mas. Més que "l'estat confederal" del qual no en sabem res, a Duran l'empeny un mòbil propi de la sèrie "sí ministre" i, com qualsevol alt staff político-tècnic madrileny, lluita contra la pèrdua d'influència. Rajoy confia que els Duran i Navarro sembraran la discòrdia entre els catalans i els dividiran: "Teniu una magnífica possibilitat de fer política i de defensar posicions sensates i de sentit comú (les espanyoles)", els va dir.
Aznar i Duran es complementen en l'estratègia del mentrestant. Després faran pinya contra el President Mas"
La segona via que Rajoy va sargint és un seguit d'idees que ell mateix i els alts càrrecs de les diverses institucions vindran a predicar directament a Catalunya, més endavant. L'estratègia va dirigida als ciutadans no independentistes, també als del PSC i als d'Unió i raona sobre la base que el govern de Madrid no cedirà, ni claudicarà. Es vol deixar ben clar que a Madrid no li tremolarà el pols i que garantirà l'actual seguretat política i jurídica. Garcia Margallo ja l'ha consolidat, aquesta estratègia, amb molt èxit a nivell internacional. De manera que, quan Mas anunciï la data de la consulta, aleshores Rajoy la boicotejarà.

Sembla aparentment que Duran, Aznar i Rajoy tinguin estratègies diferents. Però de fet, totes col·laboren. Aznar acalora la franja més nacionalista i brama la duresa del poli dolent. Duran predica en els dos escenaris. Juga pels espanyols la carta del poli bo, més polida i assenyada. Pels catalans, manté la flama de les terceres vies i escalfa la prudència en contra de la ruptura i de la secessió. Els dos, Aznar i Duran, es complementen en l'estratègia del mentrestant. Després tots tres faran pinya contra el President Mas.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Isidre Palmada
Isidre Palmada
Professor
Opinió · Política catalana
La giga enquesta
Opinió · Política catalana
El referèndum no enganya
Opinió · Política
Necessitem un De Gaulle
Opinió · Política catalana
L'hora PSC
Opinió · Política catalana
Confiança?
Opinió · Política catalana
Moció de confiança
Opinió · Política catalana
Declaració d'independència
Indica publicitat