Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 24 de d'abril del 2014 | 17:07
Opinió · Política
Mireia Canals i Botines
Secretària General de l’Euroregió Pirineus- Mediterrània

L'IVA dels menjadors escolars al Parlament Europeu

Aquesta semana ens ho recordava en Ramon Tremosa: l'IVA dels menjadors escolars que el ministre Montoro pretenia situar en un 21% per a tots els nens majors de 6 anys i en un 10% per als menors d'aquesta edat es va arribar a retirar gràcies a una pregunta de cinc eurodiputats catalans a la Comissió Europea.

Una pregunta que va desencadenar una resposta en forma de toc d'atenció al Govern espanyol. Tal com recordava el Comissari europeu de Fiscalitat, el lituà Algirdas Semeta, "els serveis d'atenció infantil poden considerar-se com la prestació d'un servei que entra en l'àmbit de l'assistència social i de la seguretat social, així com de la protecció de la infància i dels joves" i, per tant, poden quedar exempts de pagar l'IVA.

Davant la insistència dels eurodiputats catalans en arribar, si calia, fins al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, finalment el Govern espanyol es va veure obligat a fer marxa enrere. L'última llei de Pressupostos Generals de l'Estat per a l'any 2014 ja recollia aquesta mesura, que permet a les AMPA, com a entitats privades de caràcter social que estan fent atenció i custòdia als infants, el fet de no haver de fer liquidació d'IVA per les activitats extraescolars ni pel servei de menjador escolar.

Aquesta petita victòria, que ha incidit en la butxaca de moltes famílies, és un bon exemple de la feina diària que fan els nostres representants al Parlament Europeu, al servei dels ciutadans i les ciutadanes de Catalunya. Per a una multitud d'aspectes que regeixen la nostra vida diària, els nostres eurodiputats ens poden ser útils a l'hora de fer arribar una denúncia o una informació rellevant a les instàncies europees. L'electorat vol tenir cada vegada més consciència d'allò que pot fer el seu eurodiputat, i de la utilitat de fer servir els mecanismes que Europa posa al nostre abast i als quals tenim dret com a ciutadans europeus.

Aquestes preguntes i la resta de l'activitat parlamentària es veuen reflectits no només a la web extensa del Parlament, disponible en diversos idiomes oficials, sinó també mitjançant tot l'aparell de fiscalització de la feina diària dels eurodiputats, que vetlla per a una major transparència a la Cambra a través de portals com VoteWatch Europe.

Les decisions que es prenen a Europa afecten cada vegada més el dia a dia als països de la Unió, i tenen un pes determinant en les decisions que prenen els Governs dels diversos Estats membres. També per aquest motiu és tan important anar a votar a les properes eleccions del 25 de Maig al Parlament Europeu.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Mireia Canals i Botines
Mireia Canals i Botines
Secretària General de l’Euroregió Pirineus- Mediterrània
Opinió · Unió europea
Cooperació territorial a la Mediterrània
Opinió · Política
Interferir en els afers interns dels Estats
Opinió ·
"No tenim cap punt en comú amb la senyora Le Pen"
Opinió ·
'Grexit'?
Opinió ·
A propòsit dels Drets Humans, un edifici en blau
Opinió · Política
'Let Catalans Vote', llibertat d'expressió
Opinió · Política
La idea circulant en molts racons de la UE a propòsit del 9-N
Indica publicitat