Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 22 de de febrer del 2016 | 11:06
Opinió · Política
Jaume Marfany
Filòleg

L'Observatori Ciutadà contra la Corrupció

Destruir, arruïnar, fer malbé, seduir, subornar, falsificar, depravar...Aquest és el significat del verb corrompre d'origen llatí. Un concepte, el de corrupció, molt ampli, però que clarament identificaríem amb l'ús del poder, de qualsevol poder, 

per assolir beneficis particulars o sectorials, però que no tenen res a veure ni s'identifiquen amb el bé comú d'una societat. "Els corruptes bullen en una olla de quitrà", escrivia Dante en la seva Divina Comèdia.

Som del tot conscients que la corrupció, en forma de malversació de fons públics, afecta la qualitat de vida i benestar de tota la població. Sovint, doncs, ens preguntem com voldríem que fos la societat en què vivim, què podríem fer, què podríem canviar per tal de millorar-la en tots els aspectes. Com podríem evitar la corrupció, l'opacitat, el frau...?

¿Com podríem instaurar la transparència, el retiment de comptes, la responsabilitat dels càrrecs públics i privats, dels partits polítics, de les patronals, dels sindicats, de totes les  empreses i organitzacions?

Fa un parell de mesos, el 9 de desembre de l'any passat, el Parlament de Catalunya acollia l'acte de signatura del Pacte Social Contra la Corrupció (http://dom.cat/rte) al qual van donar suport totes les formacions polítiques de la cambra legislativa, amb l'única excepció del Partit Popular. El Pacte és una iniciativa engegada pel Grup Impulsor del Parlament Ciutadà i ha estat elaborat a partir de les propostes recollides al web www.elpaisquevolem.cat i la Comissió Nova Política (http://parlamentciutada.cat/pacte-contra-la-corrupcio/).

El passat dissabte 20 de febrer es va donar forma a un dels primers objectius del Pacte: la creació de  l'Observatori Ciutadà contra la Corrupció. L'observatori, a hores d'ara, està integrat per una cinquantena d'entitats i organitzacions ciutadanes, a nivell nacional, entre elles l'ANC i Òmnium Cultural, juntament amb col·legis professionals, plataformes socials o associacions d'arreu del territori català. També formen part de l'Observatori una desena llarga d'entitats de nivell municipal.

L'Observatori ja ha comparegut davant la Comissió d'Estudi de les Mesures de Lluita contra la Corrupció per a la Regeneració Democràtica, per tal d'estudiar la possibilitat de tenir una representació permanent en aquesta Comissió parlamentària.

Les comissions de treball de l'Observatori ja han prioritzat algunes de les primeres mesures que caldria portar al Parlament i que surten del desenvolupament del decàleg inclòs en el Pacte Social contra la Corrupció.

Publicar a Internet tots els ingressos i les despeses de totes les administracions públiques, de forma clara i comprensible per a la ciutadania. Reduir dràsticament les despeses electorals.

Evitar que el finançament dels partits i de les candidatures electorals pugui dependre de pocs finançadors rics i poderosos

Assegurar la independència i control del poder judicial.

Evitar la partitocràcia en el nomenament dels òrgans de control.

Facilitar i protegir la denúncia responsable de presumptes casos de corrupció

Dotar l'administració de justícia dels mitjans o recursos adequats per perseguir els delictes de corrupció.

La tasca no és gens fàcil, però des de la societat civil no podem continuar pensant que la corrupció és un mal inevitable. Prevenir i evitar al màxim la corrupció no pot ser un objectiu únicament dels polítics i de les institucions que, massa sovint, en són jutge i part. És també un objectiu, un deure i un dret de la ciutadania que, a través d'iniciatives com el Pacte Social contra la Corrupció i la creació de l'Observatori, prenem el compromís d'intentar evitar les causes estructurals de la corrupció amb mesures contundents per a la seva prevenció, amb un sistema de controls i de contrapesos institucionals i ciutadans.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Jaume Marfany
Jaume Marfany
Filòleg
Opinió · Política catalana
Judici al procés d'independència
Opinió · Política catalana
2016: Un resum independentista
Opinió · Política
La deriva vergonyant del PSC
Opinió · Política catalana
Del somriure a la decisió i el coratge
Opinió · Política catalana
Culminar el procés
Opinió · Política catalana
Enguany més que mai. A punt!
Opinió · Política catalana
Per un procés constituent, participatiu, inclusiu i transversal
Notícies relacionades
Opinió · Comunicació
Tribuna.cat, quinze anys de servei al país
Opinió · Política catalana
El respecte a la llei
Opinió · Política
Incredibilitat
Opinió · Seguretat
Una política de defensa?
Opinió · Política catalana
Ara l'Estat no té un "Tarradellas"
Opinió · Política catalana
Orgull i satisfacció
Opinió · Política catalana
Jo acuso Sr. Eugeni Gay
Opinió · Política catalana
Més que el COM, el PER QUÈ.
Opinió · Política catalana
Els deures del PDeCAT
Opinió · Política
Han signat la seva inhabilitació
Indica publicitat