Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 26 de de març del 2013 | 16:45
Opinió
Fèlix Martí
Filòsof

Temps de pastanagues

Sembla que l'estratègia de les amenaces espanyoles en relació al procés sobiranista de Catalunya pot ser substituït per una política de gestos amables en l'àmbit econòmic.

Deuen pensar que la gravetat de les retallades que imposen a la societat catalana agreugen la desafecció envers l'estat espanyol i que la passió independentista es pot desactivar amb un tracte fiscal més raonable.

Els enemics de la proposta d'un nou estat d'Europa, que ha esdevingut majoritària a Catalunya, utilitzen l'artifici de presentar com a objectius separats la lluita contra la crisi econòmica i la voluntat de ple autogovern. Volen creure que "donant" un tracte financer més just a Catalunya afebliran les aspiracions sobiranistes.
Espanya i la seva constitució no volen oferir cap exercici compartit de sobirania"
El que ha despertat a Catalunya és la consciència que l'estat espanyol és un artefacte polític incapaç de recrear-se com un pacte entre subjectes que gaudeixen de la mateixa sobirania. Els espanyols volen seguir sent els propietaris de l'estat i només es poden esperar decisions paternalistes que millorin les condicions de vida dels ciutadans de Catalunya però que no alterin la seva condició de propietaris de l'artefacte.

El problema de fons és que segueix inalterable la relació entre el qui pot "donar" perquè es reserva la clau de la caixa i el que no pot alliberar-se de la seva condició de receptor. Espanya i la seva constitució no volen oferir cap exercici compartit de sobirania ni en el camp econòmic ni en el cultural ni en el polític. I es reserven el dret de tornar, quan els convingui, a l'estratègia de la por i de les amenaces si no els funciona el temps de les pastanagues.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Fèlix Martí
Fèlix Martí
Filòsof
Opinió · Política
Han signat la seva inhabilitació
Opinió · Política catalana
Judicialització inútil
Opinió · Política
L'arnada glòria de Rajoy
Opinió · Política catalana
Un espai decent
Opinió · Internacional
La via turca?
Opinió · Política
Caricatura de l'estat de dret
Opinió · Política
La regressió espanyola
Indica publicitat