Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 8 de d'octubre del 2014 | 18:55
Opinió
Carme Arenas
Escriptora

Unitat i Fermesa. El món ens mira

Just acabada de tornar de Bishkek, on ha tingut lloc el 80è Congrés mundial del PEN Internacional. Durant 4 dies més de 300 escriptors, editors, traductors i agents culturals de tot el món hem compartit el neguit de veure com a molts països no hi ha cap respecte pels drets humans ni per la llibertat d'expressió.

Que molts governs continuen empresonant els escriptors que exerceixen el seu dret a ser una veu lliure i que molts governs continuen maltractant llengües fins a fer-les desaparèixer.

Els catalans que hi érem presents hem pogut constatar que Catalunya és en el punt de mira de ciutadans de tot el món. El nostre 'procés' és vist amb respecte, curiositat i fins i tot diria que enveja, pel que té de transversal, d'implicació de la societat civil. També hem pogut constatar l'enorme interès i l'entusiasme que està generant. Molts delegats internacionals ens han manifestat el seu suport a la nostra causa.
Catalunya és en el punt de mira de ciutadans de tot el món. El nostre 'procés' és vist amb respecte, curiositat i fins i tot diria que enveja"
Per tant, hem pogut veure que Catalunya en poc temps s'ha situat en el primer pla de l'esfera internacional, en àmbits on abans no es tenia notícia de l'existència del nostre país. Tot això, sens dubte a causa de molts factors. Un d'ells el testimoniatge dels ciutadans catalans que viuen i treballen a l'estranger, la tasca de col·lectius de professionals que han exercit la seva influència professional per donar a conèixer el nostre voler, la bona feina del Departament d'Exteriors de la Generalitat a través de DIPLOCAT, la feina seriosa de moltes organitzacions internacionals que exerceixen la diplomàcia arreu on tenen presència, etc. La suma de tot plegat ha fet que els mitjans del món es facin ressò de la nostra existència, primer, i de la nostra voluntat de ser, després.

Al món es fan creus de l'actitud grollerament antidemocràtica que el govern espanyol està tenint envers Catalunya. Sembla com si l'emmirallament que Espanya havia produït al món de renovació, de modernització després de la fosca dictadura ara s'estigui revelant a ulls de tothom com un enorme bluff.  El món no pot entendre que un estat europeu pugui tenir una actitud tan antidemocràtica.

Aquesta solidaritat que hem notat en els delegats al congrés s'ha traduït en l'aprovació per unanimitat d'una resolució presentada pel PEN Català en què s'insta el govern espanyol a respectar i protegir la riquesa lingüística de l'Estat davant l'hostilitat i l'ofensiva que exerceix contra la llengua catalana, especialment en l'àmbit educatiu a tot el territori lingüístic.
Aquesta nova mirada que Catalunya ha suscitat al món ens revesteix d'una gran responsabilitat"
La resolució reclama als governs autonòmics del País Valencià, de les Illes Balears i de l'Aragó a reconèixer plenament la unitat de la llengua catalana i denuncia les polítiques d'aquests governs contra la llengua, també amb la desaparició de la radiotelevisió pública valenciana, la desconnexió de la radiotelevisió de Catalunya o la negativa a les famílies a escolaritzar els seus fills en llengua catalana al País Valencià;  l'ofensiva a les Illes Balears en l'àmbit educatiu, que ha provocat una forta mobilització de docents i famílies; o l'intent de divisió de l'àmbit de la llengua amb la denominació al territori de la Franja, per part del govern autonòmic de l'Aragó, de la llengua catalana com a LAPAO, negant el seu caràcter oficial.

Aquesta nova mirada que Catalunya ha suscitat al món ens revesteix d'una gran responsabilitat. Som al punt ideal per guanyar la partida, que només guanyarem si a tota la feina ben feta des de la societat civil, des de la política i des de tots els àmbits hi afegim una actitud de fermesa i d'unitat. Fem que aquesta mirada del món envers nosaltres sigui cada vegada més interessant fins a culminar el nostre propòsit. No cal córrer, n'hi ha prou amb no deixar d'avançar.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Carme Arenas
Carme Arenas
Escriptora
Opinió · Política catalana
Més que el COM, el PER QUÈ.
Opinió · Política catalana
"M'exalta el nou i m'enamora el vell"
Opinió · Llengua
Deixarem passar l'oportunitat?
Opinió · Política catalana
Puigdemont i el convenciment
Opinió · Política catalana
El salari de la por
Opinió · Política catalana
Determini i generositat
Opinió · Política catalana
Ara ja toca!
Notícies relacionades
Recull de premsa · Política catalana
Miró: " Les tres variables que decidiran el desenllaç final"
Opinió · Política catalana
Més que el COM, el PER QUÈ.
Recull de premsa · Política catalana
Miró: "La via Suárez a la independència"
Recull de premsa · Política catalana
Pugès: "La postindependència"
Recull de premsa · Política catalana
Miró: " No hi ha res que posi més nerviós l'Estat que no saber per on vindrà el pròxim cop."
Recull de premsa · Política
Solé: "L'estratègia que amaga l'Operació Diàleg: recuperar el 'Pont Aeri"
Opinió · Política catalana
"M'exalta el nou i m'enamora el vell"
Recull de premsa · Política catalana
David Miró: "Incentius electorals"
Opinió · Llengua
Deixarem passar l'oportunitat?
Opinió · Política catalana
Puigdemont i el convenciment
Indica publicitat