Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 8 de de gener del 2013 | 18:28
Recull de premsa

Bosch: "La Catalunya estat naixeria amb un deute del 40% del PIB, un ràting més baix que el de la majoria de països europeus"

"S'enfortiria la solvència econòmica de Catalunya en conventir-se en estat".

La catedràtica d'economia a la UB, Núria Bosch, ha deixat clar a un article que el naixement del nou estat català "portaria a una clara millora de la solvència de la nostra economia" una dada que influenciaria en la millora del "benestar de tots els ciutadans residents al nostre país".

A l'article La solvència d'un estat català Bosch ha argumentat les seves aportacions: "Un dels problemes financers més greus que té la Generalitat és la incapacitat d'obtenir finançament en els mercats habituals.[...] El sistema de finançament de la Generalitat no proporciona la solvència necessàri[...]. Avui el ràting creditici de la Generalitat està a nivells molt baixos".

Al mateix text l'experta en economia ha continuat dient que les qualificacions baixes que les agències atorguen a Catalunya "canviarien totalment si Catalunya esdevingués un estat" perquè "el guany fiscal de la independència (més de 16.000 milions d'euros), ocasionat per la desaparició del dèficit fiscal amb Espanya, tindria un efecte multiplicador sobre l'economia, superior a l'impacte inicial del guany fiscal". Aquest guany, segons l'autora, es podria dedicar a "incrementar la despesa social o a rebaixar els impostos, cosa que augmentaria el consum i la inversió, i generaria un efecte positiu sobre l'economia. S'incrementaria la seva capacitat productiva i es crearien llocs de treball".
La independència de Catalunya portaria a una clara millora de la solvència de la nostra economia"
Més encara: Bosch ha assegurat que Catalunya ja és una economia relativament ben posicionada" dins la UE pel seu nivell de PIB per càpita (en termes de PPS) "que se situa un 20% per sobre de la mitjana de la UE-27": "Així mateix, tant la teoria econòmica com l'evidència empírica demostren que la dimensió d'un país no té gaire influència en el creixement econòmic. La globalització i els acords de lliure comerç fan que els països petits, com seria Catalunya, puguin vendre a altres països amb la mateixa facilitat amb què països grans venen en el seu mercat interior. Es poden aconseguir efectes d'escala en el creixement per a més obertura comercial, cosa que sol succeir als països petits. Això explica que Dinamarca, Finlàndia, Suècia i Suïssa, segons el World Economic Forum, siguin dels països més competitius del món". Per tot això, Bosch ha sentenciat que la Catalunya estat "tindria un grau d'obertura de la seva economia semblant a la de Suècia i Dinamarca".

Finalment l'autora de l'article ha dit que la Catalunya estat naixeria amb un deute total "al voltant del 40% del PIB, un ràting totalment assumible i molt més baix que el de la majoria de països europeus" per la qual cosa Bosch ha conclòs que el nou estat català que implicaria la independència de Catalunya "portaria a una clara millora de la solvència de la nostra economia, i tot això revertiria en una millora del benestar de tots els ciutadans residents al nostre país".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat