Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 19 de de novembre del 2007 | 18:42
Recull de premsa · Economia

Manel Pérez: "Les diferents visions de l?empresariat català no poden suposar un retorn al gremialisme de grups d?interès"

El periodista i redactor en cap d’Economia de La Vanguardia, Manel Pérez, reflexionava aquest diumenge sobre el panorama empresarial català i les visions que els diferents agents tenen sobre la realitat econòmica i política del país. Des de la seva Ventana indiscreta, Pérez explica que “el món de les empreses està travessat per moltes falles: segons l’abast del mercat en què operen i si són grans o petites; entre les que regula l’Administració central o l’autonòmica i les que operen en mercats oberts; entre les industrials i les poderoses financeres...”. “Cada un veu les coses segons li van”, diu el periodista.
Al Cercle d’Economia, qui marca la pauta són els financers, els propietaris de grans empreses i els executius, i el grup majoritari a la junta és el de les finances. Així, el document que va presentar la setmana passada, crític amb l’empresariat català, “està pensat en termes de poder, més exactament d’influència sobre el poder, el de l’Estat, en consonància amb la dimensió de les empreses i bancs que hi ha representats i el seu paper en l’univers de la globalització financera, en la seva vessant més glamurosa i dominant”, aclareix Pérez.

Per la seva banda, Foment del Treball representa més aviat la indústria catalana majoritària, petita i mitjana, la que encara la globalització des d’una vessant més discreta i dura. Segons Pérez, el camí que recorre Foment és invers al del Cercle i actualment està marcat pel xoc amb la CEOE. La seva veu és menystinguda a Madrid i el seu president, Joan Rosell, “avança cap a plantejaments més autonomistes i exigeix la publicació de les balances fiscals”.

Finalment, la Cambra de Comerç, una potent organització que estructura en l’àmbit local un tipus d’empresari similar al de Foment però que va més enllà de Barcelona, “també confia més en la descentralització que en la influència sobre el poder central”.

Diferents visions entre les que Pérez troba a faltar “un lideratge integrador”, que “no pot venir només d’una suma de les parts”. En tot cas, el periodista de La Vanguardia considera que cal aquesta pugna “guanyi profunditat per tal de defugir el retorn a una mena de gremialisme de grups d’interès”. I en això, afegeix, és evident que “la política hi té molt a dir”.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat