Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 12 de de novembre del 2012 | 17:22
Recull de premsa · Llengua

Carod: "Hi ha qui ens vol espanyolitzar perquè no som espanyols, ni la nostra llengua nacional és l'espanyol"

"Així com ningú no vol italianitzar Itàlia, ni francesitzar França, [...] ningú no preveu espanyolitzar Madrid, Extremadura, Cantàbria o la Rioja, perquè ja són Espanya".

L'ex-vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha dit a un article que "no es pot convertir "en", allò que ja és" en referència a la ja famosa frease del ministre Wert qui va assegurar que calia espanyolitzar les aules catalanes.

"Hi ha qui ens vol espanyolitzar perquè no som espanyols ─ha continuat─, ni la nostra llengua nacional és l'espanyol. Només es pot espanyolitzar allò que no és espanyol. I no faig, precisament, un embarbussament". Per aquest mateix motiu l'autor de l'article Català, llengua espanyola? ha indicat que Espanya és "incompatible" amb la diversitat, "sobretot amb la de l'interior del seu Estat, la qual produeix al·lèrgia mental i no simpatia, sinó rebuig, menyspreu o bé hostilitat".

Carod ha argumentat que és aquest motiu el que justifica que siguin "tan escasses" les càtedres de català a les universitats espanyoles: "No pot ser estudiat [el català] optativament als instituts de secundària fora del país i no es dóna el cas de polítics espanyols, des de caps d'estats, presidents, ministres (inclosos els d'educació i cultura), diplomàtics, a qui se'ls hagi acudit d'aprendre'l i parlar-lo".
No és que no ens entenguin per una impossibilitat tècnica sinó que hi estan en contra"
Carod ha denunciat que, en la mateixa línia, intel·lectuals destacats, escriptors, persones rellevants no han demostrat "el més mínim interès" pel català, i ha continuat indicant que "no els deu haver passat mai pel cap i no fa estrany que Espanya i Grècia siguin els estats de la UE amb més ciutadans monolingües, que només saben un sol idioma: el seu". "Si, realment, [el català] fos considerat una llengua espanyola per l'Estat i la societat espanyoles, ja hauria estat oficial en ingressar a la UE, se n'acceptaria amb naturalitat i goig la seva presència en l'etiquetatge de productes de consum" ha lamentat.

Finalment, l'autor de l'article ha conclòs que "no és, doncs, que no ens entenguin per una impossibilitat tècnica o dificultats de comprensió oral o lectora" sinó que "simplement, hi estan en contra".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat