Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 23 de de març del 2009 | 16:18
Recull de premsa · Política

Vicent Sanchis: "Zapatero sacrificaria el PSC per no haver pogut sacrificar prèviament el PSE-PSOE"

Barcelona · Aquesta hipòtesi contempla el periodista Vicent Sanchis a l'article Espanya i ell són així', publicat a l'Avui, en què explica que, per tal "d'evitar el contacte amb el corrosiu nacionalisme basc", el PSE accedirà a la lehendakaritza amb el suport del PP, "qüestionant de retop la mateixa estabilitat del govern espanyol". Sanchis afirma que "és possible que Zapatero ja ho sàpiga" que li costarà governar, i potser per això, diu l'autor, embolicarà el tema del finançament per provocar la ruptura del tripartit, fent que CiU recuperi el govern per poder pactar-hi i aconseguir, així, l'estabilitat que necessita.


Sanchis considera que, amb la seva decisió, "Zapatero ha decidit complicar-se la vida a la curta en un intent desesperat de salvar-se-la a la llarga", deixant governar a Patxi López en comptes d'escollir "l'opció més lògica i més fàcil", la d'acceptar que el PNB "presidís el govern basc formant un govern de coalició amb el PSE-PSOE". "Això -diu el periodista- li hauria garantit a Madrid un suport parlamentari mínim però fidel durant tota la legislatura".

Com que "socialistes i populars s'han passat anys proclamant davant l'opinió pública espanyola que el PNB formava part del problema'", explica Sanchis, "Zapatero no pot aparèixer ara davant l'opinió pública espanyola com el responsable de mantenir els nacionalistes bascos al poder". Aquest fet hauria estat "una contradicció que Mariano Rajoy hauria aprofitat fins al moll de l'os d'aquí a les pròximes eleccions generals".

L'autor recorda el cas navarrès -en què el PSOE va permetre seguir governant a UPN- i afirma que "'per Espanya', doncs, el PSOE no va presidir Navarra aleshores i també per Espanya' el PSOE presidirà el País Basc". "Espanya i José Luis Rodríguez Zapatero són així", conclou.

Aquesta inestabilitat que tindrà el PSOE per governar ja es comença a notar, i el periodista es pregunta "com pensa consumir amb tranquil·litat tres llarguíssims anys de legislatura i com pensa també aprovar els pròxims pressupostos i els que vindran" ZP.

Sanchis afirma que "és possible que amb aquesta intenció [Zapatero] emboliqui fins a l'extrem l'erma discussió del finançament" per tal de desestabilitzar el govern de José Montilla, fent que Esquerra salti "del govern si manté la pressió". "Després, la sentència del Tribunal Constitucional podria rematar la feina", afirma l'autor, que explica que "l'avançament d'eleccions a Catalunya podria fer que CiU recuperés el govern i que el PSOE, a canvi de les contraprestacions necessàries, com un bon acord de finançament, es guanyés l'estabilitat necessària per governar Espanya". s a dir, que "Zapatero sacrificaria el PSC per no haver pogut sacrificar prèviament el PSE-PSOE".

"Però al remat -continua Sanchis- també podria ser que totes aquestes especulacions fossin excessives. Potser José Luis Rodríguez Zapatero frena el finançament i tortura els socialistes catalans senzillament perquè tracta de demostrar que mana ell. Perquè no accepta xantatges' de ningú. I menys de Catalunya. I perquè considera que tant CiU com el PNB acabaran dosificant-li el suport que necessita al Congrés a canvi de quatre euros i algun copet a l'esquena. Zapatero ha demostrat que també és capaç de pensar tot això".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat