Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 12 de de juny del 2014 | 18:36
Recull de premsa · Política

Casas: "Qui lideri el PSC haurà de tornar a començar"

"Navarro no ha pogut recosir el partit tal com pretenia. Els dirigents que ell volia [...] li han girat l'esquena i l'han deixat caure. Un dels casos més paradigmàtics és Jaume Collboni, a qui l'aparell va promoure i que ara considera que Navarro és un llast".

El periodista Ferran Casas ha dit que després de les eleccions europees Navarro ha "perdut el control del partit i li ha estat impossible refer el puzle del socialisme català". A l'article Per què ho deixa Pere Navarro? Casas hi ha dit que la dimissió ve donada per quatre factors determinants:


1. No ha pogut recosir el partit tal com pretenia. Els dirigents que ell volia per acompanyar-lo a la direcció li han girat l'esquena i l'han deixat caure. Un dels casos més paradigmàtics és l'alcaldable de Barcelona, Jaume Collboni, a qui l'aparell va promoure i que ara considera que Navarro és un llast per a ell i els altres alcaldables socialistes. Tampoc ha estat capaç de captar Raimon Obiols per assumir la presidència del partit. A això s'hi sumen les crítiques de molts diputats a Maurici Lucena, a qui ell va situar com a portaveu al Parlament.


2. La tensió al territori ha anat a més. A les tensions amb els quadres s'hi sumen els problemes a Girona, on ha dimitit gran part de la direcció, o a les Terres de l'Ebre, on només queda una gestora. Ara dirigents de Tarragona, com Francesc Vallès o Xavier Sabaté, li neguen el suport i dissabte volien exigir-li la dimissió. El degoteig de baixes és constant i, malgrat que l'equip de Navarro ho nega, costarà fer llistes a les municipals.


3. No recondueix la situació amb els crítics. Abans de les europees la direcció del partit tenia clar que els dirigents afins al dret a decidir, i singularment els tres diputats apartats per donar suport a la consulta del 9-N, sobraven al partit i se'n tramitava l'expulsió. Després del 25-M tot es va aturar i fins i tot la direcció del grup els va restituir ahir parcialment en les seves funcions. Ells, però, no en tenien prou, demanaven reorientar el partit i ser totalment restituïts per tornar a la disciplina. De fet es preparen per passar al mixt com a no adscrits, i el mateix faran altres sectors crítics. Navarro ha estat incapaç de recompondre la situació amb ells.


4. L'adéu de Rubalcaba. Pere Navarro tenia una relació difícil amb el PSOE, i fins i tot va ordenar als 14 diputats del PSC a Madrid votar per primer cop a la història diferent a la cambra baixa. Però després de moltes tensions i treball entre bambolines va aconseguir un tebi document d'intencions federals, la Declaració de Granada aprovada pels 'barons' socialistes. Poc a poc, i a mesura que el procés català avançava, Rubalcaba s'ha anat comprometent amb el federalisme, presentant-lo com una tercera via. Això cosia el PSC al PSOE, però també donava oxigen polític a Navarro i versemblança al discurs federalista, que tenia algú a l'altre costat. Rubalcaba plega al juliol i al PSOE hi haurà un nou líder que voldrà fer foc nou. El model territorial se sotmetrà, de nou, a debat. Qui lideri el PSC haurà de tornar a començar.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat