Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 5 de d'octubre del 2011 | 17:37
Recull de premsa · Política

Jaume Bosch: "ICV necessita tornar a situar l'exigència del dret a l'autodeterminació com a prioritat política"

"Si algú havia pogut pensar que el PSUC i ICV reivindicaven aquest dret per no exercir-lo mai estava equivocat. La tradició del PSUC [...] ens permet reubicar-nos [...] en el nou marc polític que viu Catalunya".

Jaume Bosch

Sobre la reivindicació històrica que ICV ha mantingut en relació a l'autodeterminació, Jaume Bosch, president del grup parlamentari d'ICV, ha explicat que durant un temps ha prevalgut per damunt d'aquest missatge "l'aposta per un estat federal, que en realitat s'apropava més a una proposta d'estat confederal, plurinacional, pluricultural i plurilingüístic": "Aquesta exigència, quasi revolucionària en un marc de centralisme creixent, havia anat tapant la idea de l'autodeterminació".

A un article publicat al diari Ara, Bosch ha sentenciat que aquesta tendència "ha anant variant" en els darrers temps perquè Joan Herrera "va proposar una atractiva fórmula que definia ICV com a punt de trobada de federals, confederals i independentistes" i perquè la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut del 2006 "va ser llegida [per ICV] com una ruptura del pacte del 1978".

"Més recentment ─ha continuat l'autor de l'article Esquerra nacional i autodeterminació─, el que podia quedar d'aquell pacte ha estat trinxat per una reforma constitucional, pactada pel PSOE i el PP, feta sense consulta popular i expulsant del consens dues forces decisives en l'elaboració de la Constitució: CiU i el PSUC, avui representat per ICV".

En aquest sentit, Bosch ha reclamat a ICV tornar a situar l'exigència del dret a l'autodeterminació com a "prioritat política": "Si algú havia pogut pensar que el PSUC i ICV reivindicaven aquest dret per no exercir-lo mai estava equivocat. La tradició del PSUC, de Comorera a Comín, reforçada per la incorporació a Iniciativa, l'any 1987, de l'Entesa dels Nacionalistes d'Esquerra, ens permet reubicar-nos de manera immillorable en el nou marc polític que viu Catalunya".

L'autor de l'article ha conclòs que si ara ICV "clarifica la seva proposta nacional" el partit "pot ser un punt de trobada i confluència de molta gent catalanista i d'esquerres": "La defensa d'un catalanisme popular, d'esquerres, alternatiu al catalanisme conservador de CiU, l'aposta per l'ecologisme que avança a tot Europa i per una autèntica participació ciutadana en els afers públics i la reivindicació ferma i decidida del dret de Catalunya a l'autodeterminació han de ser els eixos de l'actuació d'una Iniciativa que pot ser motor essencial de l'esquerra nacional".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Indica publicitat