Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 11 de de novembre del 2011 | 18:49
Recull de premsa · Política

Tresserras: "La demanda de llibertat, amnistia i Estatut d'Autonomia encara ressona"

Joan Manuel Tresserras analitza, en un article a l'Ara, el quarantè aniversari de la constitució de l'Assemblea de Catalunya de la que assegura que "va ser el més ampli moviment de masses articulat en contra de la dictadura franquista".

L'exconseller de Cultura creu que "la demanda de llibertat, amnistia i Estatut d'Autonomia encara ressona, sobretot quan el passat amenaça de tornar. Però amb un eco consumit".

Tresserras recorda que el 1931, la mobilització social es va produir durant l'impacte de la crisi del 1929 i que l'orientació social de l'Assemblea de Catalunya es va enfortir davant la crisi del 1973. Ara, diu Tresserras, "vivim una aguda crisi que té elements d'aquelles dues, però incorpora nous factors que fan més difícil la seva superació des de Catalunya". Especialment, "si no comptem amb els instruments imprescindibles per prendre decisions que afecten el model econòmic i social i l'estil de vida de la gent".

Tresserras creu que a Catalunya "les respostes a les situacions d'emergència i els grans processos de canvi han partit de l'empenta multitudinària i de l'audància d'unes direccions polítiques que han sabut assumir els objectius populars". Creu que "l'Assemblea és la memòria viva d'això. Va ser fa 40 anys" i que ara "tenim institucions i en l'horitzó dels dramàtics reptes socials que tenim plantejats, després d'haver apagat les 80 espelmes del 1931, quan avui bufem les 40 de l'aniversari de l'Assemblea de Catalunya, busquem el fil de la tradició". La d'un poder popular que, en moments decisius, "ha estat la plataforma impulsora del canvi. Canvi social i construcció nacional, les dues cares d'un futur possible, que s'inspira i parteix del passat i del present, però que no n'és l'esclau".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat