Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 18 de d'octubre del 2013 | 16:53
Recull de premsa

Tresserras: "Al catalanisme vençut li va costar molt fer-se propositiu. Però ara ha sabut connectar-se a un projecte democràtic, obert i transversal"

"Mentre que el catalanisme ha anat deixant de ser substancialment identitari, l'espanyolisme ho és cada vegada més. Per això s'incomoda amb la pluralitat i no l'admet".

L'exconseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, ha dit a un article que les persones concentrades a la plaça de Catalunya [el passat 12 d'octubre] "representaven el segment de la ciutadania que vol més Espanya" i eren "l'expressió d'un sector rellevant de la població que viu amb preocupació l'actual efervescència sobiranista".

"En molts casos perquè han vist progressivament en minoria unes referències i identificacions que, fins fa ben poc, sentien predominants i cobertes per l'acció de l'Estat i la majoria de mitjans" ha continuat explicant.

A l'article Identitats, posicions i moviments Tresserras hi ha dit que aquest col·lectiu "tenen la impressió d'haver quedat descol·locats; abocats a un canvi que no volen i que procuraran evitar" perquè es troben en minoria a Catalunya "defensant el manteniment d'una anterior confortable normalitat": "La seva vinculació catalana potser havia estat rutinària, sense gaire conflicte personal, més aviat accessòria i subordinada a la seva devoció troncal espanyola".
L'espanyolisme apel·la cada vegada més a la realitat tal com ja ha estat forjada en el passat. La considera immutable"
L'autor de l'article ha indicat que aquest col·lectiu té ara "la impressió que no només se'ls vol fer acceptar la diferent identitat de molts altres sinó que se'ls vol canviar la seva" una sentència que ha dit ser falsa: "Ben al contrari. Han de saber que, mentre que el catalanisme ha anat deixant de ser substancialment identitari, l'espanyolisme ho és cada vegada més. Per això s'incomoda amb la pluralitat i no l'admet".

Tresserras ha conclòs que "l'espanyolisme hegemònic del PP ha tornat a la unitat de destí, situada més enllà de la història i que no pot ser posada en dubte" mentre que al catalanisme "vençut i perseguit" de l'etapa franquista, que "li va costar molt fer-se més polític i propositiu", ara "ha sabut connectar les seves propostes a un projecte democràtic, cívic i pacífic, obert i transversal, orientat al futur, que convida tothom a participar-hi, independentment de la identitat".

"L'espanyolisme, en canvi, apel·la cada vegada més a la realitat tal com ja ha estat forjada en el passat. La considera immutable i definitiva. No pot formular propostes noves perquè es deu a les velles. Per això la seva radicalització comporta extremar la deriva identitària. L'Estat, llavors, apareix com el dispensador i guardià de la identitat per antonomàsia [...] amb l'aval d'una Constitució convertida en el text sagrat" ha conclòs.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat