
"El risc més important pel procés, en aquesta etapa culminant, és l'hipotètic intent dels seus adversaris de capgirar-li la reputació d'exemplaritat cívica que té ben guanyada".
L'ex-conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, ha dit a un article que la crisi de l'estat a Espanya "no es resol amb un simple relleu dinàstic" ja que la monarquia "no tindrà més legitimitat demà només perquè avui hagi rejovenit el protagonista de la campechanía règia". "A pocs mesos de la gran mobilització de l'Onze de Setembre --ha continuat Tresserras-- i de la jornada de dignitat democràtica del 9 de novembre, l'increment d'efectius dels serveis d'intel·ligència i de cossos policials espanyols a Catalunya ens hauria d'alertar. L'activitat d'impuls i d'extensió social del suport al dret a decidir no pot ignorar que el risc més important pel procés, en aquesta etapa culminant, és l'hipotètic intent dels seus adversaris de capgirar-li la reputació d'exemplaritat cívica que té ben guanyada".
"No som davant d'una simple crisi institucional o d'una acumulació de males decisions o d'un grapat d'incompetències adjudicables a un nombre limitat de persones. Es tracta d'una crisi de sistema econòmic, de sistema social i de sistema polític. És una crisi de projecte, de discurs, de confiança, de credibilitat, de transparència" ha recordat.
A l'article Entre la corona i l'Estat subterrani Tresserras hi ha dit que l'Estat espanyol, immers en una crisi econòmica i política va ser sorprès per la irrupció del procés sobiranista català "que el va analitzar malament i el va menystenir" però d'ençà del 2012 "s'han aguditzat les polítiques de recentralització, d'ofec financer de la Generalitat, de contramesures legislatives en matèria fiscal, d'incompliment de compromisos d'inversió, d'ofensiva contra el model educatiu..." "I, sobretot, s'han fixat dues prioritats: desestabilitzar la cohesió social del país i desacreditar el caràcter pacífic, transversal, propositiu, progressista i democràtic del moviment emancipador català" ha assenyalat.
Finalment l'autor de l'article ha alertat que el perill és que, "considerant perduda la batalla política davant del sobiranisme democràtic, i considerant ineficaces les fórmules d'intoxicació i d'atemoriment de la població assajades fins ara, les clavegueres de l'Estat optin per posar en marxa alguna mena d'acció violenta i procurin adjudicar-la als sectors sobiranistes".
"Justament per això, ara, la vigilància i l'escrúpol en les formes i procediments democràtics són els millors avals de legitimitat i radicalitat. I el gest violent, imprudent o groller, en canvi, pot esdevenir excusa i aliat de la reacció i de les clavegueres de l'Estat. Les clavegueres actuen, mentre la corona distreu. No ens despistem" ha conclòs.