Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 16 de de febrer del 2010 | 13:50
Crònica · Economia

La fatiga, econòmica, de Catalunya

Assetjada per espolis històrics, de pressupostos espanyols esbiaixats i d'assumir responsabilitats que no li pertoquen, l'economia catalana està fatigada. Lluny queden els creixements del 3,7% del PIB malgrat el dèficit fiscal, l'empenta d'un món empresarial català que sortia al món a fer negocis i se'n sortia i la solidesa d'una economia productiva envejada per molts territoris. Malauradament, Catalunya s'ha vist lligada de mans i peus a l'Estat espanyol també en la resolució de la crisi econòmica global. Teledirigida per Madrid, Catalunya no ha pogut aplicar un bon pla per revitalitzar la seva economia, i ha vist com, sotmesa a les directrius de l'executiu espanyol, la seva taxa d'atur i el PIB negatiu s'ha instal·lat còmodament. Un percentatge important de les polítiques d'ocupació, les polítiques fiscals, les polítiques industrials i també les socials són a mans d'un estat autonòmic que concentra bona part del poder d'execució, un estat desorientat, amb uns dirigents escassament preparats que han posat sobre la taula mesures oposades a allò que els països avançats estan fent.

Per què la previsió de creixement del PIB als països comunitaris és d'un 1% de mitjana, i a l'Estat espanyol és d'un decreixement del 0,6%? Per què la taxa d'atur mitjana a Europa és del 10% i a l'Estat del 20%? I malgrat tot, Zapatero segueix pensant que el món està contra ell, que els organismes internacionals com el Fons Monetari Internacional tenen mania a Espanya i que la premsa internacional se'n fot per pura enveja.

Doncs bé, tot plegat perjudica greument les aspiracions de Catalunya, que de ben segur hauria sortit ja de la recessió i encaminaria la recuperació econòmica si no estigués sotmesa a l'Estat. L'economia de Catalunya sempre ha estat més forta -ara la Cambra de Comerç preveu una caiguda del PIB del 0,5% per al 2010-, amb una política industrial innovadora i motor de l'economia espanyola i amb una societat disposada a empènyer endavant encara que suposi dedicar-hi molts més esforços dels previstos. Avui però, aquesta economia està més tocada del que li pertocaria per la crisi. Comandada a 500 km de distància, el resultat ha estat desastrós.

El conseller Antoni Castells ha denunciat els pals de cec que dóna l'executiu del PSOE en matèria econòmica, però les valoracions del conseller, expert economista reconegut al marge de la seva pertinença a una força política, també han estat rebudes amb pals.

Deia el conseller Ernest Maragall que potser Catalunya ja està fatigada de tripartit. Això ho sabrem el dia de les eleccions al Parlament. Però el que ja sabem del cert és que l'economia catalana està fatigada de la seva submissió a les decisions arbitràries d'uns alts funcionaris mancats de preparació.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat