Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 6 de d'abril del 2010 | 14:23
Crònica · Ideologia i pensament polític

Memòries del pare hongarès del president Nicolàs Sarkozy

Pal Sarkozy, de 81 anys, acaba de publicar les seves memòries "Tant de vie" (Edicions Plon). L'autor és el pare de l'actual president de la República Francesa, Nicolas Sarkozy, que explica ara la seva vida que va des del Danubi al Sena i afirma que als seus cinc fills "mai els he parlat en hongarès i el menys possible de la meva pàtria ja que jo volia que els meus fills se sentissin francesos:

si Nicolas s'hagués sentit meitat hongarès mai hauria estat president". Ara bé, Pal Sarkozy no pot evitar dir als seus fills, a través del llibre de memòries: "La meitat de les vostres arrels estan plantades a la puszta (planúria situada al centre d'Hongria)".

Va nàixer el 5 de maig del 1928 a Budapest, l'últim de tres germans. El seu pare, Gyorgy Nagy-Bocsai Sarkozy, adjunt de l'alcalde de la població de Szolnok, a l'est de Budapest, va ser condecorat pel seu comportament heroic durant la Primera Guerra Mundial. Va morir el 1948. Un  ascendent dels Sarkozy, Mihaly Sarkozy, el 1628 havia estat inscrit com a noble autèntic per l'emperador Ferran II d'Habsburg "per haver ajudar a foragitar els turcs d'Hongria". El seu escut d'armes era un llop amb una espasa. L'espasa, de plata, presideix el despatx de Pal Sarkozy, situada sobre el seu arbre genealògic.

A l' Hongria dels anys 30 el jove Pal viu pels voltant s del castell d'Alattyan, prop de Szolnok, però la guerra obliga a la família Sarkozy a l'exili, a Àustria. Quan retornen al seu país, destruït per la Segona Guerra Mundial, han de fer front "al terror que ens inspiren els bolxevics". Un dia, per un afer de canvi clandestí de divises, cau a mans de la policia i l'amenacen "de tallar-me els testicles si no ho confessava tot. Sortosament no van complir la seva paraula: no hi hauria hagut Sarkozy a França!".

-Començament difícil abans de trobar l'èxit

Per escapar de l'imperi soviètic, Pal, als vint anys, decideix marxar del seu país. "Fins i tot avui dia evocar aquella decisió penosa causa sofriment físic". A la Legió Estrangera el declaren no apte i se'n va a Paris on, sense diners, passa la seva primera nit a la capital francesa tremolant de fred i de fam, dormint en una boca del metro, a l'avinguda Wagram. Uns parents llunyans l'ajuden. "Vaig necessitar quinze dies per trobar treball, un any per casar-me, deu anys per ser pare de tres infants i organitzar el meu propi negoci".

El 1971 s'ha convertit en un publicitari d'èxit que inventa per Biotherm la primera crema solar anti-arrugues i instal·la en els magatzems C& A vitrines giratòries per presentar vestits de bany o paraigües segons el temps que faci. "Als 20 anys era un  arbre petit i quan es treuen les arrels d' un arbre jove fa falta temps perquè torni a tirar arrels. El meu sogre va demanar per a mi la nacionalitat francesa, sense dir-m'ho, perquè jo ja tenia dos fills. Però jo no em sentia francès. Van fer falta un cert èxit i cinc fills perquè em decidís, vint anys més tard".

Un any després de casar-se amb Andrée Mallah, filla d' un metge, va nàixer "el primer descendent francès d' un llinatge de magiars", el 1951. Deu anys després del casori se separen i la dona se'n porta els tres fills. "Es diu que vaig desaparèixer, que vaig abandonar a la meva família. Fals: vaig divorciar-me, com tothom! Vivia prop i veia els meus fills tres o quatre vegades per setmana. Pel que fa a Nicolas, vaig ser jo qui li vaig ensenyar a navegar a vela i a fer esqui nàutic". Ara bé, Nicolas va confessar el 2005 en una entrevista per la televisió : "A part d' un pare, no m'ha faltat res".

 -Orgullós dels seus fills-

 

El seu pare, Pal, escriu: "Sempre cal sacrificar alguna cosa. Si ocupar-me més dels meus fills significava un èxit professional menor, aleshores no me'n penedeixo". Està content perquè els seus cinc fills "tots han tingut èxit, cadascú a la seva manera". "Els Sarkozy escriuen una pàgina de la història. Si un home polític m'ha impressionat ha estat Nicolas: havia passat que el fill de un apàtrida fos president de la República?". Si Nicolas ha arribat tan amunt es,sens dubte, pel sentit del treball que li va inculcar el seu pare i "per la motivació de ser sempre el primer".

 

El president, avui en dia, troba temps per veure el pare "pel Nadal, en els aniversaris".  La fama del seu fill li ha proporcionat en els últims anys una celebritat que beneficia la seva activitat artística. Les seves obres són una barreja de pintura, fotomuntatge i tractament numèric.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat