Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 7 de de desembre del 2010 | 15:51
Crònica · Tecnologia i país

La catalanització de l'iPad

Ara fa uns dies, la multinacional nord-americana Apple publicava la nova versió -4.2- del sistema operatiu iOS. Amb aquesta actualització del sistema operatiu, l'iPad, un dels productes estrella de la companyia, passa a oferir

als usuaris l'opció de tenir com a llengua d'ús el català,si l'usuari així ho defineix des del menú de configuració de l'aparell. La tria de la llengua catalana provoca que, automàticament, totes les instruccions, els principals programes, les aplicacions, la correcció lingüística i el diccionari predictiu, per esmentar-ne algunes de les principals, esdevinguin en llengua catalana.

La sortida d'aquesta nova versió del sistema operatiu de l'empresa de la poma també suposa la introducció d'importants funcionalitats per a tota la comunitat d'usuaris de l'iPad. Entre les novetats, cal destacar-ne en primer terme la multitasca: la funcionalitat que permet tenir dues o més aplicacions obertes al mateix temps i passar d'una a l'altra sense necessitat de tancar-la, com habitualment fem en els ordinadors. També cal fer esment de la possibilitat de fer carpetes que contenen programes o de la impressió directa des del giny mitjançant la connexió wi-fi que aquests poden establir.

Des d'una visió de país, la inclusió del català en un aparell que està revolucionant el sector de les noves tecnologies és, indubtablement, un fet molt rellevant, altament important. Que Apple, tractant-se d'una de les més grans companyies del món de l'àmbit de la informàtica i les noves tecnologies, al costat d'altres referents com Google i Microsoft, tingui en compte la llengua catalana és quelcom molt significatiu per al català, per a Catalunya i el conjunt dels Països Catalans. Un pas endavant més, un nou avenç, una nova fita assolida en aquest àmbit tan transcendental en els nostres dies com són les noves tecnologies.

Com dèiem, la catalanització de l'iPad, per la força que està assolint aquest aparell i pel fet de què s'està erigint com un dels aparells tecnològics més punters és realment important per al català, ja que li proporciona un plus de modernitat i identifica la llengua de Raimon Llull i de Joan Fuster com a llengua moderna i de futur.

Però, d'altra banda, també cal tenir ben present altres fites que el català ha aconseguit en l'àmbit de les tecnologies de la informació i la comunicació i que fan que la seva salut en aquest àmbit sigui millor que en d'altres. D'entre aquestes consecucions cal destacar-ne, primerament, el domini .cat, el que identifica la comunitat cultural i lingüística catalana, que, en aquests moments, ja ha sobrepassat els 40.000 dominis registrats. El fet de posicionar-nos dins del rànquing del "top 20" pel que fa a articles a la Viquipèdia o en nombre de webs o, d'altra banda, dins del "top 10" en relació als blogs, també són fites d'un gran valor i que donen prestigi a la llengua catalana.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Crònica · Tecnologia i país
Les 'apps'
La fotografia · País Valencià
Fabra, entre les cordes
Crònica · Tecnologia i país
D'#11s2012, iPhone5 i @diariARA
Crònica · Tecnologia i país
Un agost 'Curiosity'
Recull de premsa ·
Muñoz: "Si Mas descarta eleccions anticipades, les seves opcions a la segona meitat de legislatura es redueixen significativament"
Crònica · Política catalana
Eleccions, per a què?
Crònica · Tecnologia i país
L'iPad3 ja és aquí
Crònica · Tecnologia i país
iPhone, iPad i ara els Mac
Crònica · Tecnologia i país
Best Global Brands i model TIC
Crònica · Tecnologia i país
Steve Jobs
Indica publicitat