Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 21 de de setembre del 2010 | 13:42
Crònica · Tecnologia i país

El "PuntCAT": un element cabdal de sobirania

Les circumstàncies i els esdeveniments dels darrers temps ens han portat i ens han situat en un moment històric decisiu, cabdal per al nostre país. La centralitat política s'ha dirigit cap al sobiranisme, cap a l'exercici del dret a decidir. El debat, la reflexió, la discussió de la classe política i dirigent del país s'ha col·locat, s'ha situat al voltant de la idea de la plena sobirania nacional de Catalunya. La realitat, però, és que encara no l'hem assolida.

Els Mossos d'Esquadra o, dit d'una manera millor, el que suposen per al país són, indubtablement, una de les mostres més visibles de la sobirania, que en aquests moments posseeix la nació catalana. TV3, Catalunya Ràdio i, en definitiva, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals n'és l'altre exemple per excel·lència. Per a la majoria de la ciutadania d'aquest país, aquests són els àmbits sobirans del país amb un grau de visibilitat més clar i evident, hores d'ara.

Amb el tombant de segle i la irrupció de les noves tecnologies i Internet, a aquest llistat se n'hi ha afegit, per la seva significació i repercussió, un altre element: el "puntCAT". El domini que identifica la comunitat lingüística i cultural catalana a la xarxa és un altre clar exemple de sobirania per al nostre país. La creació del ".cat" ens ha permès ésser visibles, tenir identitat pròpia, ésser independents a la xarxa, estar al mateix nivell que la resta -dominis estatals, genèrics...- i, a més a més, en un àmbit de referència, cabdal, fonamental, en el segle XXI, com ho és la xarxa d'Internet.

Dijous passat, va fer cinc anys d'ençà que l'ICANN, l'organisme internacional que regula i gestiona els dominis a Internet, va concedir la creació del "puntCAT": l'únic domini de la xarxa concedit a una llengua i una cultura, sense l'existència d'un estat català independent al darrere. Durant aquest període el domini de la comunitat catalanoparlant ha arribat a gairebé 44.000 registres, alhora que ha esdevingut el segon domini més segur de la xarxa i s'ha convertit també en un referent per a tots aquells països de llengua i cultura pròpies que, tot i no tenir estat, volen existir, tenir presència a Internet, de la mateixa manera que el nostre país.

Per tot el que significa, per tot allò que ha suposat per a la nostra comunitat, per al nostre país, a la xarxa, a Internet, cal continuar reivindicant i treballant per enfortir el "puntCAT", a través d'entre d'altres de l'increment dels registres, de la gestió del propi domini -en un sentit modèlic i exemplar- i de l'ús que en faci la societat en tots els nivells -individus, empreses, institucions...-. Totes les accions engegades, en aquesta direcció, no sobraran mai per la repercussió i els beneficis que n'obtindrem com a país, com a col·lectiu diferenciat i visible a la xarxa d'Internet. Per aquest motiu, és molt important que no només la Fundació PuntCAT, que està duent a terme una tasca extraordinària, sinó que també la resta d'institucions i poders públics del país que hi tinguin a veure, així com la societat, s'esforcin i executin mesures i iniciatives per enfortir-lo, promocionar-lo i projectar-lo.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Indica publicitat