Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 24 de de maig del 2011 | 15:42
Crònica · Tecnologia i país
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

El PuntCAT: Molt més que un domini per al nostre país

La realitat catalana no és fàcil. El país està passant per una situació molt complicada. Tothom és conscient de la crisi econòmica que patim.

Però a la dura recessió econòmica que tenim -com també succeeix a molts d'altres països-, cal afegir-hi la dificultat que suposa per a una nació com la nostra el no tenir un estat propi o la problemàtica que pateix una llengua com la catalana, en un context com l'actual: de convivència en el territori que li és propi amb una llengua de cultura i de potència incontestable, d'arribada d'immigració que desconeix la realitat cultural, nacional i lingüística del país que l'acull o del poc ús, prestigi i estimació que una part de la població catalana té per la llengua original i pròpia de Catalunya: el català.

La realitat catalana a Internet és una altra. El nombre de webs en aquesta llengua és significatiu. El nombre de blogs, també. A més a més, tenint en compte el pes demogràfic de la llengua catalana. A això, cal destacar també l'ús de la nostra llengua a les xarxes socials per la comunitat internauta catalana, l'enciclopèdia de referència a Internet, la Viquipèdia, o l'aposta de multinacionals com Google que han ajudat la nostra llengua amb la incorporació del català a les seves aplicacions més reconegudes. És el cas, per exemple, del GMail, Google Docs, el cercador de Google, Google Maps o el Calendar.

Ara bé, dit això, si hi ha hagut quelcom que ha tingut una importància cabdal en tot aquest àmbit per a la normalització lingüística i nacional, aquest ha estat el PuntCAT: el domini que identifica la comunitat lingüística i cultural catalana a la xarxa. La creació del ".cat" ens ha permès ésser visibles, tenir identitat pròpia, ésser independents a la xarxa, estar al mateix nivell que la resta -dominis estatals, genèrics...- i, a més a més, en un àmbit de referència, cabdal, fonamental, en el segle XXI, com ho és la xarxa d'Internet.

La setmana passada, la Fundació PuntCAT va anunciar que el nombre de dominis ".cat" superava la xifra dels 50.000. Una dada espectacular del tot, en aquests cinc anys de vida que té el domini. Per tot el que significa, per tot allò que ha suposat per a la nostra comunitat, per a Catalunya, a la xarxa, a Internet, cal continuar reivindicant i treballant per enfortir el "puntCAT", que, indiscutiblement, és molt més que un domini per al nostre país.

Per aquesta raó, és molt important que no només la Fundació PuntCAT, com a organisme que gestiona el domini, que està duent a terme una tasca extraordinària, sinó que també la resta d'institucions i poders públics del país que hi tinguin a veure, així com la societat, s'esforcin i executin mesures i iniciatives per enfortir-lo, promocionar-lo i projectar-lo. Agafant i readaptant un eslògan dels primers anys de govern de la Convergència i Unió de Jordi Pujol, podríem dir que el PuntCAT: és cosa de tots i de totes!

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat