Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 8 de de juliol del 2014 | 17:48
Crònica · Tecnologia i país
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

Prat de la Riba, 9N i fibra

Ja som a l'estiu: avantsala d'una tardor que serà transcendental per al nostre país. La Diada d'enguany, però, sobretot, la consulta sobre el futur polític de Catalunya, que se celebrarà el 9 de Novembre, marcaran un gran punt d'inflexió per al nostre país.

El 2014 és i serà un any crucial, rellevant, de canvi. Esperem i desitgem que en positiu. És any també d'efemèrides: 1714, l'any de la fi de l'estat català en el marc de la Guerra de Successió o el 1914, l'any de la constitució de la Mancomunitat de Catalunya.

La Mancomunitat fou la primera institució d'autogovern que Catalunya va tenir d'ençà del 1714. La primera fórmula que vàrem assolir per tornar a tenir capacitat de decisió política. Fou, sense cap mena de dubte, una fita bàsica per arribar al punt on ens trobem hores d'ara. Més enllà de la política desenvolupada per Enric Prat de la Riba, el primer president de la Mancomunitat, voldria posar l'accent en una qüestió: el projecte de fer arribar la telefonia a tots els municipis del país. Un projecte cabdal, d'una rellevància i visió molt elevada.

Penso que, avui en dia, aquest projecte seria extrapolable al fet de portar la fibra òptica arreu de Catalunya, llar a llar. Quan escric això, recordo la xerrada, el discurs del gurú català de les tecnologies Andreu Veà, en el marc de la Nit de les Telecomunicacions del passat mes de Febrer, que va demanar, enèrgicament, fibrejar tot el país pel gran benefici econòmic que pot aportar al nostre país. Seria d'una importància, d'una rellevància espectacular per tal d'aprofitar més les TIC i, d'aquesta manera, impulsar més l'economia del nostre país.

Dit això, cal dir, que s'està avançant, que s'estan executant projectes en aquesta direcció: Connecta… però encara som lluny de fibrejar, portar la fibra òptica a totes les viles, carrers, racons i llars d'aquest país.
El nostre full de ruta pel que fa a les telecomunicacions i les noves tecnologies té un punt essencial: assegurar-les"
La fibra, per l'impuls que poden donar les TIC a la nostra economia, serà cabdal per al nostre país, com la potenciació i el llançament d'iniciatives i projectes en la línia de reforçar, consolidar i projectar la nostra economia del coneixement, la recerca i la innovació. Sóc conscient de què s'estan fent coses, però la màquina no pot aturar-se. Cal mantenir el ritme i accelerar-lo.

Són iniciatives i projectes a curt, però que s'han de consolidar a mig termini. Ara bé, de cara al 9N, la nostra estratègia, el nostre full de ruta pel que fa a les telecomunicacions i les noves tecnologies té un punt del tot essencial: assegurar-les. Què vull dir amb això?... Catalunya no es pot permetre la possibilitat de quedar-se incomunicada, de quedar sense serveis de telecomunicacions que impedeixin que la nostra població no pugui usar-los, no pugui connectar-se a internet i fer les seves activitats quotidianes, ja sigui a nivell personal o empresarial. Seria dramàtic!

El nostre govern i altres organismes, institucions i entitats estan treballant per tal que això estigui ben controlat. Cal tenir ben present quins són els punts clau i reforçar-ne el control. Fa uns dies parlava de seguretat informàtica. És fonamental assegurar que internet continuarà funcionant. El fet de no poder disposar d'internet, d'estar incomunicats a través de la xarxa, generaria molta inestabilitat, que seria molt contraproduent pel desenllaç del procés. Cal estar amatents i treballar molt en aquest sentit, per tal de minimitzar riscos. Som-hi. Bon estiu!

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat