Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 2 de de novembre del 2010 | 16:47
Crònica · Territori

Joan Nogué guanya el Premi Joan Fuster amb un assaig sobre paisatge i identitat

El Catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de Girona i director de l'Observatori del Paisatge de Catalunya, Joan Nogué, és una de les veus més reconegudes dins els nous corrents de pensament territorial i del paisatge des d'una perspectiva cultural. I així ho ha reconegut l'edició d'enguany dels 39 Premis Octubre, impulsats per Acció Cultural del País Valencià, atorgant-li el Premi Jaume Fuster d'assaig per l'obra "Paisatge, territori i societat civil". Nogué reflexiona sobre el paisatge com una qüestió cultural, ètica, política i identitària: "El paisatge és un element clau en el procés de consolidació de les identitats territorials, a totes les escales". També qualifica el paisatge com un indicador de la bona o mala salut del territori, i alhora estableix una relació directa entre gaudir d'una forta cultura democràtica i d'un paisatge més ben cuidat: "la qüestió del paisatge és, en essència, cultural. Un país modern, avançat, culte i democràtic tracta els seus paisatges amb cura i sensibilitat". Partint de temes de gran interès i actualitat, el director de l'Observatori del Paisatge defensa que "el paisatge s'integri en les polítiques culturals i territorials; que formi part de la nostra quotidianitat".

Joan Nogué ha publicat molts llibres sobre aquesta temàtica i nombrosos articles en revistes internacionals de reconegut prestigi. Entre els llibres, destaquen Nacionalismo y territorio (1998), traduït al xinès el 2009; La construcción social del paisaje (2007) o El paisaje en la cultura contemporánea (2008). s també col·laborador habitual del suplement Cultura's' de La Vanguardia. Cal destacar que una selecció de les contribucions a aquest suplement es publicà amb el títol Entre paisajes (2009), traduït a l'italià el 2010. L'any passat la Universitat de València va guardonar-lo amb el Premi Rei Jaume I d'"Urbanisme, Paisatge i Sostenibilitat".

Els Premis Octubre han guardonat també amb el premi Andròmina de narrativa a l'escriptora valenciana Raquel Ricart per l'obra "Les ratlles de la vida"; el també valencià Francesc Adrià fou guardonat amb l'octubre de Teatre per l'obra "Taula de canvis"; i, finalment, el premi Vicent Adrés Estallés de poesia se l'emportà Cèlia Sánchez-Mústich amb l'obra "On no sabem".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat