Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 30 de de gener del 2014 | 14:24
Crònica · Unió europea
Joan Rusiñol
Periodista (@joanrusinol)

Brussel·les: de la llista unitària a l'estratègia nacional

La Via Catalana va servir per a moltes coses. Una d'elles, visualitzar que la nació catalana no acaba a la Sènia. A les eleccions europees caldrà fer sentir amb força aquesta veu dels Països Catalans, amb la mateixa unitat que l'11 de Setembre de 2013. Els atacs recents del govern del PP a la llengua i a la cultura del país, amb la llei Wert, tancant Canal 9 i prohibint les emissions de Catalunya Ràdio al País Valencià, reclamen de les forces socials i polítiques un esforç suplementari per posar la nació al mapa de la UE.

Brussel·les · Per què? Perquè en l'ofensiva espanyolitzadora que ha emprès Madrid -i que anirà a més, que ningú en dubti- no hi ha marge per l'empat. Això és com anar en bicicleta: si deixem de pedalar, caiem.

Ha plogut molt des d'aquella Europa de les nacions per la que van treballar persones com Max Cahner. A força de patacades, la fe cega en el paper protector dels vells estats europeus s'ha esvaït. El gruix del catalanisme ha entès que a Brussel·les només s'hi pot ser amb un Estat propi, que empenyi cap a una UE federal. Per això, avui, defensar-hi la nació catalana --tota, de nord a sud i d'est a oest-- significa reivindicar que aquest país és un subjecte polític i, per tant, amb dret a decidir lliurement el seu futur.

Ara que la llista unitària dels partidaris de la consulta al Principat ha quedat descartada --si la decisió és encertada o no ho dirà el pas del temps-- és hora de no perdre temps: construir una estratègia nacional nord enllà per als propers mesos i anys. Cal, ara més que mai, la unitat que van construir els eurodiputats de CDC, ERC i ICV.

El moment actual és extraordinari i, per això, els ciutadans necessiten saber que els seus partits, més enllà de les legítimes diferències en el programa social i econòmic, no vacil·laran a l'hora de tenir una veu comuna a Europa per blindar-hi els drets nacionals que compartim els territoris de parla i cultura catalanes, amb independència del procés polític que viu cadascun d'ells. Els programes electorals han de servir per certificar el compromís per portar a l'eurocambra el clam de la Via Catalana

Unitat s'escriu amb t. De Tremosa, de Terricabras, d'Urtasun. De tots els que hi vulguin ser. Des de Compromís al PSM-Entesa Nacionalista, passant per les CUP. Tant de bo siguin molts.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat