Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 4 de d'abril del 2011 | 16:35
Crònica · Unió europea
Xavier Ferrer
Economista i politòleg

La importància del corredor mediterrani

Aquest cap de setmana s'ha celebrat a Torroella de Montgrí la V edició de la Jornada de Política Internacional, en la què s'ha debatut sobre la viabilitat econòmica i política del corredor mediterrani.

Hi han participat destacats experts en la matèria com Joan B. Casas, degà del Col.legi d'Economistes de Catalunya, Victor Pou, professor d'IESE, Joan Amorós, secretari general de FERRMED, a més dels coordinadors de la Jornada, Josep Martinoy i Xavier Ferrer. L'interessant debat ha posat en evidència la manca d'inversió real i també la manca de voluntat política per a tirar endavant l'anomenat corredor mediterrani, que ha de facilitar el tràfic de mercaderies des d'Algecires fins al nord d'Europa, passant per costa mediterrània.

A la trobada s'han detallat, també, arguments que destaquen la importància econòmica d'impulsar el corredor, així com dades sobre l'impacte positiu que representaria per a l'economia de tota l'àrea mediterrània -fins i tot del nord d'Àfrica- i també l'avantatge significativa que representaria el corredor pel medi ambient, ja que implicaria una important reducció de tones de CO2 en potenciar el transport per trens en comptes de camions.

Ens deia Joan B. Casas, degà del Col.legi d'Economistes, que l'arc mediterrani és una regió econòmica reconeguda internacionalment, amb Catalunya i València com a nucli dur, i que necessita l'impuls d'una millora d'infraestructures per superar les mostres clares d'esgotament del model que s'ha utilitzat fins avui. I aquest canvi passa per fer realitat el corredor mediterrani, a més d'apostar també per la recerca i la formació. Pou va detallar el marc institucional europeu que s'emmarca en la política de transports i Amorós va fer una exposició molt exhaustiva del projecte FERRMED i de les dificultats, més polítiques que econòmiques, per portar-lo a la realitat, principalment degut a la falta de compromís del govern espanyol, que aposta per altres opcions com el corredor central o l'atlàntic.

Pel que fa a la Unió Europea, tot i veure amb bons ulls el projecte, el corredor li provoca encara un cert recel en no tenir la pressió directa de l'estat. Veurem com acaba, però, perquè el corredor mediterrani és una necessitat que ajudaria a crear ocupació i per tant a sortir de la crisi, i provocaria la dinamització econòmica de Catalunya i de tota l'àrea mediterrània.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat