Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 25 de d'octubre del 2010 | 14:48
Entrevista · Política
Dolors Camats
Portaveu d'Iniciativa al Parlament

No tornarem a fer un Tripartit

Barcelona · Dolors Camats, portaveu d'Iniciativa per Catalunya al Parlament, afirma que aquests 7 anys de govern han estat positius. Però diu, alhora, que la seva formació no tornaria a reeditar el Tripartit perquè no busquen les mateixes formes de fer les coses. En tot cas, negociarien un govern d'esquerres on les condicions les estableixi ICV.

En quin estat es troben les polítiques socials a Catalunya?

Hem fer un esforç històric en el govern Tripartit. El gir brutal ha estat en dos pilars: en els recursos, amb una inversió que ha disparat totes les partides de pressupostos i que ha inaugurat polítiques socials que no s'havien fet mai. Per exemple, en habitatge. Però també un salt fonamental en el fet que aquesta política social no és discrecional. s veritat que encara tenim dificultats en el desplegament però l'atenció de persones dependents no anirà en funció del govern que vingui, perquè ja hi ha una llei inaugurada.

I de cara al futur?
S'ha de tenir voluntat política. Convergència i Unió i el Partit Popular, per exemple, volen tirar endarrere això que estem aconseguint. També és cert que per cobrir aquestes polítiques ens falta combatre el frau fiscal. I que aquells que generen riquesa estiguin obligats a repartir-la, amb impostos elevats a les rendes més altes.

Quin balanç en fa del Tripartit?
Més que positiu. Recordo l'entusiasme amb què molta gent va rebre al 2003 el canvi de govern. I probablement en allò en el que aquest ha estat fidel, no ha decebut. Però evidentment hi ha coses de cara als futurs governs, ja siguin de coalició o no, que s'haurien de fer millor.
No farem una còpia del que hem tingut aquest any o la passada legislatura
Com quines?
No n'hi ha prou en gestionar bé, en invertir. Cal tenir clara quina és la direcció política que se li dóna al Govern, l'orientació. Creiem que hi ha dreta i esquerra, en la modernització de l'economia i en la sostenibilitat. Però també hauríem d'aprendre a tenir un executiu més integrat i menys compartimentat.

Però ICV és l'únic partit que diu que repetiria el Tripartit
s que té tota la lògica dir això. Nosaltres no tornarem a fer un Tripartit, perquè no buscarem el mateix model per fer les coses. No farem una còpia del que hem tingut aquest any o la passada legislatura. Tornarem a fer un govern d'esquerres. Però les condicions les marquem nosaltres. Fins ara el marc dels acords de govern permetien que ICV, tot i que no fos una força majoritària, desplegués polítiques d'esquerres, ecologistes, de recuperació de la memòria. De cara al proper Govern si ICV hi participa la condició és la mateixa: que es puguin desplegar polítiques d'esquerres.

El preu de tenir la conselleria d'Interior ha estat massa elevat?
Iniciativa no és un partit còmode al govern, perquè és un partit transformador, i no en té prou amb la gestió. En el debat de qualsevol responsabilitat que toqui estaments molt consolidats, ICV és incòmode. Ha sigut incòmode a Interior, hagués sigut molt incòmode al departament de Treball, d'Educació-Incòmode per aquells que ja els estan bé les coses com van. En canvi, és positiu quan ens posem al capdavant d'un departament i implementem les nostres polítiques. Però incòmodes al govern ho serem sempre, a Interior i a altres llocs.

Repetiríeu a Interior?
A mi la conselleria que m'agradaria és la d'Educació, perquè ens hi hem dedicat molt. Hem tingut un conseller que no estima al professorat,  i aquesta seria una responsabilitat molt oportuna. Però això dependrà dels resultats que tingui ICV.

Amb Joan Herrera vostè representa la renovació d'ICV. Com ho notarà l'electorat?
En la darrera assemblea es va consolidar una aposta que s'havia fet en els darrers anys. Una renovació del propi discurs, que incorpora l'ecologisme polític, els moviments socials. I això s'ha traduït en la incorporació de persones més joves. Aquestes eleccions són una etapa més, ja que hem fet Joan Herrera candidat i incorporat a Laia Ortiz i a mi a la llista al costat del Jaume Bosch i d'altres candidats. Però això no es fa d'un dia per l'altre.

Boada és un bon candidat per Girona?
El millor. La claredat, la contundència, l'experiència, el coneixement que Boada té el fan un candidat ideal. s capaç de combinar el què sap fer amb una defensa de l'ideari propi, que són els nostres valors també.

En canvi, hi ha hagut certes polèmiques al seu voltant, com en la vaga general, quan es va manifestar-

Hauríem de fer una reflexió de país. Baixant pel Passeig de Gràcia hi havia 400.000 persones manifestant-se en contra de la reforma laboral. I a l'endemà ens passem tres dies parlant sobre si un secretari de govern havia o no d'haver assistit a la manifestació. Tenim un problema. Dit això, en Joan Boada, que no té una responsabilitat directe en els dispositius de seguretat, va treballar fins al migdia al seu despatx i per la tarda va anar a una manifestació de treballadors. Només faltaria que no pogués fer-ho.

El tinent d'alcalde a l'Ajuntament de Barcelona també va fer una crida a manifestar-se durant la visita del Papa. Això també es va interpretar malament o realment era així?
El que ha fet el tinent d'alcalde, el Ricard Gomà, és explicar clarament que avui el cap de l'església catòlica representa unes postures molt conservadores i reaccionaries sobre temes que afecten molt a la nostra societat. Per exemple, quan no condemna casos de pederàstia, o no fa declaracions molt més contundents en quan a la utilització de mitjans anticonceptius. Gomà alerta de la responsabilitat que té questa persona en el fet de generar discursos públics, i alerta de l'arribada a la ciutat. No és una sorpresa en un partit que clamem la laïcitat. Volem tenir una societat plenament aconfesional.
La claredat, la contundència, l'experiència, el coneixement que Boada té el fan un candidat ideal
Com afectarà a ICV el rebrot de candidatures independentistes a les properes eleccions?
El creixement d'altres candidatures diferents no ens preocupa i no crec que tingui un efecte directe al resultat d'ICV.

Pactaríeu amb Solidaritat Catalana o Reagrupament?

Encara no els he sentit explicar què pensen sobre el canvi climàtic, com pensen propiciar un model productiu, construir una fiscalitat més justa- Coses que per nosaltres són fonamentals al costat de l'avenç nacional. Són imprescindibles, i molt em temo que no les defensaran en la nostra mateixa direcció. 

Puigcercós va elogiar el concert econòmic. I aquesta és la proposa estrella de CiU. Què en pensa Iniciativa?

s donar peix al cove. Nosaltres proposem fer-ho de debò. Plantegem recuperar l'Estatut, el que la sentencia va deixar mutilat, que l'acord polític entre Catalunya i Espanya que va suposar l'Estatut es retorni a integrar. Però amb això ja no n'hi ha prou. s obvi. I per tant, el que volem és una reforma de la Constitució. Que pugui incloure el concert econòmic solidari, és a dir, també amb responsabilitat cap a altres territoris de l'estat? Sí, en podem parlar. Però també s'ha de posar sobre la taula un pacte de reforma federal de la constitució, que és el que proposa Convergència, perquè en el fons un concert és un element de federalisme, encara que ells no vulguin dir-se federalistes.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat