Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 30 de de setembre del 2011 | 18:45
Notícia · Economia

Adéu al control del sistema financer català: l'Estat es queda amb el 100% d'Unnim i el 90% de CatalunyaCaixa

El procés de recapitalització de les caixes fet pel FROB costa 7.500 milions d'euros públics.

Després de les fusions i de l'augment del 'core capital' que el Ministeri d'Economia va imposar, les caixes catalanes han acabat a mans de l'Estat espanyol. La crisi no només ha afectat a la societat catalana i al seu teixit productiu, sinó també al seu sistema financer, caracteritzat per un sistema de caixes arrelades al territori. En tres anys, aquest sistema ha passat a la història.

El FROB entra en el 100% d'Unnim i en el 90% de CatalunyaCaixa, segons ha anunciat aquest divendres el governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez. Al termini del procés d'aplicació del FROB, el fons ha desemborsat 7.500 milions d'euros públics per a les caixes estatals. Ordóñez ha senyalat que els recursos destinats a les caixes "poden semblar molt elevats per a un ciutadà, però són relativament baixos" tenint en compte la situació del sector bancari. Amb tot, el governador ha recordat que de les 113 entitats examinades, només 13 no complien inicialment amb les exigències del FROB. Acabat el procés, totes aquestes entitats ja compleixen almenys amb el 8% de capital exigit.

El Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) ha culminat aquest divendres el procés de recapitalització de caixes de l'Estat amb l'objectiu complert d'haver aplicat un sanejament global del balanç de les entitats xifrat en 105.000 milions d'euros.. "El balanç és positiu tenint en compte que hem passat els pitjors moments dels últims 70 anys", ha valorat Ordóñez en una conferència de premsa a la seu del Banc d'Espanya a Madrid.

Preguntat per si hi hauran noves intervencions, el governador ha senyalat que el Banc d'Espanya "no descarta res d'aquí als propers 15 anys" però ha senyalat que no està previst cap més operació de rescat en el curt termini.

Amb l'aplicació del FROB, les 13 entitats sobre les quals s'ha intervingut ja compleixen ara amb el decret llei que obliga a comptar amb un nivell de capital principal d'almenys un 8% dels actius ponderats per risc i del 10% en el cas de no comptar amb inversors privats. L'excepció és Banca Mare Nostrum i Liberbank, que se'ls ha aplicat una moratòria de 25 dies perquè acabin de trobar els inversors privats que els permetran establir-se en el 10% de capital.

En total del procés de reestructuració, que es va iniciar el 2009, s'hauran desemborsat 13.389 milions d'euros, dels quals 7.551 milions els ha aportat el FROB (recursos públics) i 5.838 milions d'euros provenen de capital privat. La previsió feta inicialment era de 15.152 milions d'euros, que es va elevar posteriorment a 17.042 milions després de la ruptura de Banco Base (CAM). Ordóñez ha explicat que no s'han gastat tots els recursos pressupostats per la decisió de sortida a borsa de Bankia i Banca Cívica, que, segons la llei, redueix immediatament les exigències de capital al 8% en comptes del 10%.

S'espera que Unnim s'integri en un altre projecte per redimensionar-se
En el cas de Unnim, el president del FROB, Javier Ariztegui, ha destacat que els actius i passius assegurats pel Banco d'Espanya però, de cara al futur, la seva vocació és integrar-se en un projecte que li permeti arribar a la dimensió oportuna.

La intervenció suposa una injecció de 568 milions d'euros per recapitalitzar-se a Unnim i de 1.718 milions d'euros per a CatalunyaCaixa, que, en aquest darrer cas, s'afegeixen als 1.250 milions d'euros rebuts el 2010 també en forma d'accions preferents convertibles.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat