El discurs recentralitzador qualla i ja són diversos els mitjans estrangers que situen a les comunitats autònomes i, en concret, a Catalunya, com l'ase dels cops de la delicada situació financera de l'Estat espanyol.
Ja fa temps que des de determinats mitjans i entorns polítics s'està incidint en la idea que gran part dels mals econòmics de l'estat es deu a l'existència de les comunitats autònomes i les despeses que suposen. Es tracta d'una nova onada recentralitzadora que pretén fer retrocedir les cotes d'autogovern que han anat aconseguint amb esforç nacions com la catalana, la basca, o la gallega, i que posteriorment s'han aplicat a la resta de comunitats amb l'objectiu de diluir les reivindicacions nacionals existents a l'Estat espanyol. Els mateixos instigadors del "cafè per a tothom", doncs, són els que situen al punt de mira l'existència de les comunitats autònomes per un excés d'administracions que, segons la seva tesi, causen un sobrecost difícilment assumible per l'estat.
El fet, a més, que el govern espanyol hagi instat al català a complir amb la reducció de dèficit fins a deixar-lo a l'1'3%, juntament amb les anàlisis de diverses agències de qualificació, ha provocat que la premsa internacional s'hagi fet ressò de Catalunya com la gran incomplidora de l'Estat. Articles al Wall Street Journal ("Moody's: Catalonia Budget Deficit is Negative for Spain"), al Market Watch ("Spain stocks drop as Moody's frowns on debt"), al Business Insider ("Welcome To The Mini "Greece" That's Inside Spain") o al Financial Times ("'Bankrupt' claim heightens Spanish debt fears"), van en aquesta línia.
És per això que el Col·lectiu Emma ha respost a aquestes informacions per tal de recordar alguns punts que obvien aquestes informacions, com "la responsabilitat del govern espanyol", el fet que aquest té marge de maniobra per reduir despeses o que està malbaratant recursos. D'altra banda, tot i acceptar que Catalunya té part de responsabilitat, el Col·lectiu Emma ha explicat que "el nou govern està prenent algunes decisives –i de vegades impopulars- accions correctives", ha fet referència a la negativa del govern espanyol de pagar el fons de competitivitat –tot i que admet que no hi està obligat per llei- i ha insistit de nou en l'existència de l'espoli fiscal del 10% del PIB català, uns 20.000 milions d'euros. Sense aquest espoli, ha afirmat l'entitat, "no hi hauria dèficit català". "Al contrari", exposa l'escrit, tot recordant les paraules de l'economista Kenneth Roggoff, en què afirmava que una Catalunya independent seria "un dels països més rics del món", i l'estudi de l'economista Adam Price.