Barcelona · Foto: ACN ·
El canvi de la president de torn de la UE ha comportat també un canvi d'actituds força eloqüent. La presidència belga, després de prendre el relleu a Espanya, ha aixecat el veto que aquesta mantenia a la Secretaria Joventut i l'ha convidada a la Conferència Europea de Joventut que se celebra a Gant i reuneix els responsables de polítiques de joventut dels socis comunitaris.
El secretari de Joventut de la Generalitat, Eugeni Villalbí, ha rebut la invitació per part del govern de Flandes, però no va ser invitat a la mateixa conferència que es va celebrar a Jerez de la Frontera durant el semestre espanyol, tot i que les polítiques de joventut són una competència exclusiva de la Generalitat. "Mentre Espanya no ens vol i ens ignora, Europa ens crida i ens demana que li expliquem el que fem", lamenta Villalbí.
El secretari de Joventut ha volgut aprofitar la seva visita a Brussel·les per presentar les polítiques de Joventut a Catalunya, així com els reptes i projectes de futur de la secretaria, a la delegació de govern de la Generalitat davant la Unió Europea. Una presentació en què ha recordat que, tot i que el PP va portar l'article de l'Estatut dedicat a les competències de Joventut al Tribunal Constitucional, finalment no ha patit cap retallada. "L'Estat no té cap capacitat de legislar en matèria de Joventut", ha explicat Villalbí.
En canvi, a la cimera que va organitzar durant el semestre de presidència de torn de la Unió Europea, i en què hi van participar representants dels 27 estats de la UE de les institucions europees i de la societat civil organitzada, l'Estat espanyol no va invitar els representants de les autonomies, que duen a terme les polítiques de Joventut a l'Estat. "Per molt que el pes específic a la UE el tinguin els estats, el govern hauria de tenir una certa sensibilitat perquè són les autonomies les qui planifiquen les polítiques de Joventut", recorda.
"Quan Espanya té la presidència de la UE i fa una cimera en polítiques de Joventut, qui té competències a l'Estat en matèria de Joventut no hi és convidada", diu Villalbí. "Ens van vetar la participació a les reunions polítiques de la conferència, que és on podíem tant aportar com aprendre", puntualitza. "En canvi, fa set dies que la presidència europea la té Bèlgica i el ministeri de Joventut de Flandes -que té totes les competències pel que fa a Joventut- ha convidat Catalunya", afegeix. Un fet que, en l'opinió del secretari de Joventut, demostra "sensibilitat i qualitat democràtica" a la vegada que "reconeixement a la feina ben feta".