Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 21 de de juliol del 2011 | 17:59
Notícia · Política

"No temem una condemna, ja que la historia ens absoldrà. És més, Euskal Herria ja ens ha absolt"

Els vuit acusats pel cas Bateragune, entre els que hi ha Arnaldo Otegi i Rafa Díez, han fet una extensa valoració del procés judicial que estan vivint i han recordat que "la manipulació històrica a l'Estat espanyol ha estat i és consubstancial al seu ser".

En una extensa reflexió publicada al diari Gara sota el títol 'La raó basca', els vuit acusats pel 'Cas Bateragune' -Arnaldo Otegi, Rafa Diez, Sonia Jacinto, Miren Zabaleta, Arkaitz Rodriguez, Txelui Moreno, Mañel Serra i Amaia Esnal- han exposat les causes històriques que, al seu parer, els han conduita haver d'asseure's a la banqueta dels acusats; han reafirmat la seva aposta irrenunciable pel camí per la pau emprès; i han destacat que la realitat els dóna la raó i dóna credibilitat a la seva versió.

"La manipulació històrica i l'ús de la falsedat a l'Estat espanyol ha estat i és consubstancial al seu ser". "Només des d'aquesta perspectiva pot entendre's el procés judicial batejat com a 'Cas Bateragune'. Aquest és el plantejament dels acusats, que situen a la mateixa alçada la invenció de l'existència d'armes de destrucció massiva a l'Iraq per justificar-ne la invasió, amb la tesi defensada per la fiscalia del cas segons la qual els acusats estaven dissenyant l'estratègia politico-militar d'ETA. Ambdues, diuen, "són falsedats absolutes".
Som culpables de buscar una estratègia pacífica i democràtica
Segons els acusats, el que pretén la Fiscalia és la "d'impedir" que l'estratègia política de l'esquerra abertzale "fructifiqués", "curtcircuitar" aquet canvi i fer-ne "inviable" el seu desenvolupament. Els tribunals espanyols, com a "estaments de primer ordre en l'estratègia repressiva de l'Estat", pretenien amb aquest procés fer fracassar la superació del conflicte polític basc, que ha d'incloure la possibilitat que els bascos decideixin lliurement el seu futur. "Les persones acusades en aquesta farsa descomunal reivindiquem aquest dret", afirmen.

En aquest sentit, els acusats recorden les "argúcies" i "falsedats" presentades per la Fiscalia per "tractar de demostrar l'impossible": que Otegi i companyia constituïen una "franquícia de la pròpia ETA". "No existeix cap prova que no provingui dels atestats dels funcionaris policials" i, segons expliquen, totes les dades i documents que ha aconseguit la policia "ratifiquen el que hem declarat en aquest judici: som culpables de buscar una estratègia pacífica i democràtica". Però, més enllà dels documents que apunten en aquest sentit, els acusats destaquen que no hi ha millor prova que avali les seves tesis que la realitat: des de l'alto el foc d'ETA fins a la legalització de Bildu, passant pels vots particulars manifestant-se a favor de la legalització de Sortu, són diversos els fets palpables que marquen la solidesa i credibilitat de la nova estratègia de l'esquerra abertzale.
Fem la pau. Compartim el futur en llibertat i democràcia
Els acusats, doncs, es tornen a reafirmar en la seva tesi: "no hi ha marxa enrere", el procés engegat és "imparable, independentment del resultat del procés". "Aquesta disposició contrasta –afirmen els acusats- amb la d'altres agents i partits". En aquest sentit, Otegi i companyia recorden les paraules de Rubalcaba en les que afirmava que "després d'estar guanyant la guerra, no podem consentir que ens guanyin la pau". Rubalcaba ignora, al seu parer, que "en la pau la victòria és compartida", i continua apostant per la "força, la imposició i la repressió".

Els acusats, en la línia del que ha apuntat Otegi diverses vegades, també insten als ciutadans espanyols a forçar una segona transició per superar els dèficits democràtics que arrossega l'Estat espanyol a causa de la transició sense ruptura que hi va haver després de la mort de Franco.

Finalment, els acusats es dirigeixen al tribunal que els jutja instant-lo a que no "se sotmetin a l'estratègia dels sectors més ultramundans del país, àvids de tancar la porta a qualsevol canvi". I parafrasejant a Fidel Castro, els acusats conclouen amb un: "No temem una condemna, ja que la història ens absoldrà. Encara més, Euskal Herria ja ens ha absolt". "Fem la pau. Compartim el futur en llibertat i democràcia". Tant de bo.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat