Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 20 de de setembre del 2011 | 18:59
Notícia · Política

Què passa amb 'Crònica menuda de Berga'?

El Triangle s'ha endinsat en exclusiva en una de les incògnites més grans del catalanisme a l'Església del país: l'edició del llibre Crònica menuda de Berga del mossèn Josep Armengou (1910-1976), un ideòleg del catalanisme que va influir en el pensament polític nacionalista de tota una generació.

Portada del llibre 'Justificació de Catalunya', de mossèn Josep Armengou.

Font: El Triangle · Què passa amb el dietari inèdit de Josep Armengou? Aquesta és la qüestió llançada a l'aire per la publicació El Triangle, que rescata de l'oblit una de les incògnites més sonades dins del món eclesiàstic català. El berguedà Josep Armengou i Feliu (1810-1976) mossèn, músic i historiador, va exercir una gran influència política en els sectors catalanistes durant la dictadura franquista, sobretot gràcies als seus escrits, i especialment el llibre Justificació de Catalunya, que circulava de manera clandestina. Una gran part de la seva obra encara roman inèdita.

Els fets ens porten fins el 22 d'octubre de 2010, quan el llavors President de la Generalitat, Jordi Pujol, va acceptar una invitació de l'Ajuntament de Berga, encapçalat pel convergent Juli Gendrau, per presentar Crònica menuda de Berga, el dietari encara inèdit de mossèn Armengou. El llibre, però, mai va sortir editat i l'expresident de la Generalitat, molest per aquest fet, va haver d'improvisar un altre discurs el dia de la seva presentació.

Ara, un any després, el més calent encara és a l'aigüera. L'Ajuntament de Berga va obtenir l'any 2009 una subvenció del Memorial Democràtic, atorgada pel departament d'Interior de la Generalitat, per un import de 5.476 euros, però, com que el llibre no s'ha editat, s'ha perdut aquesta ajuda. Des de l'Ajuntament, s'esgrimeixen suposades desavinences entre els nebots de mossèn Armengou per justificar el retard de l'edició de Crònica menuda de la ciutat de Berga, un dietari que l'insigne eclesiàstic va escriure entre el 1948 i el 1975 en el qual reflexiona sobre l'actualitat de Catalunya.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Indica publicitat