Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 27 de de novembre del 2012 | 19:02
Opinió
Xavier Serrahima
Escriptor

Els comptes clars: ara toca el referèndum!

Per més que de nou els resultats de les eleccions permetin el virtuós exercici cabalístic de fer qualsevol mena de lectura subjectiva (i interessada) —Mas fracassa, el PSC es manté, ERC es recupera amb força, el nacionalisme espanyol aguanta el tipus...—, cal reconèixer que les urnes no han concedit al sobiranisme català la majoria excepcional que s'esperava.

Malgrat que no hagi davallat —encara que els mitjans espanyols ho vulguin veure així— tampoc no ha augmentat tant com ho pretenien els seus partidaris. Cal reconèixer-ho. Dir el contrari seria tractar de falsejar la realitat.

Almenys tant com afirmar que els partidaris del dret a decidir del poble català han rebut un correctiu i han perdut representació. En realitat, tot i que amb una nova distribució, pam amunt, pam avall, el statuts quo s'ha mantingut: nacionalisme català, 87 escons (CiU, ERC, ICV i les CUP: 50+21+13+3), que eren 86 l'any 2010; nacionalisme espanyol, 48 (PSC-PSOE, PP i C's: 20+19+9), que n'eren 49, fa dos anys. Pel que a nombre de vots, els primers ahir n'obtingueren 2.093.709 (per 1.755.748, l'any 2010), i els segons 1.269.455 (per 1.068.453, el 2010).

Per la qual cosa, els percentatges són pràcticament calcats, amb un lleugeríssim, insignificant, avantatge per als nacionalistes catalans, davant dels espanyols: un 57,73% per aquests, (que era un 56,09% dos anys enrere); 35,00% per aquells, (que era un 34,14% fa dos anys). Proporció que seria del 62,25% i el 37,75%, si prenem en consideració únicament els vots efectuats a favor de formacions polítiques que han obtingut representació parlamentària.
El mite s'ha esvaït: el vot ocult no s'ha quedat a casa"
En aparença, doncs, res no ha canviat: les proporcions respectives s'han mantingut pràcticament iguals. Però amb una diferència cabdal, destacadíssima —segurament la més rellevant i més benvinguda, per al funcionament i la salut democràtica del país— enguany han votat 538.963 electors més que no pas en les darreres eleccions catalanes. O el que és el mateix, un 9,50 % més de ciutadans dipositaren el seu vot a les urnes.

La qual cosa, a banda de contribuir enormement a atribuir una incontrovertible legitimitat al resultat de les eleccions, suposa —o, si més no, hauria de suposar, sempre n'hi haurà que voldran desligitimar allò que no els convé...— l'enterrament definitiu d'un dels mites més antics del nacionalisme espanyol, quan se celebren eleccions a Catalunya: el del (mal anomenat) vot ocult. El vot d'aquells (teòrics) nacionalistes espanyols que no creien necessari votar a les eleccions catalanes. Aquell vot que tant el PP com el PSC-PSOE comptaven com a seu, tot i que els seus partidaris no havia considerat necessari acudir a votar per evidenciar-ho.

Aquesta vegada, aquest mite s'ha esvaït: el vot ocult no s'ha quedat a casa. Aquella majoria silenciosa (segons el tendenciós vocabulari del PP) que no va participar en la manifestació de l'Onze de Setembre hi ha dit la seva, ha anat a votar: i la situació no ha canviat gens. Es miri com es miri, els partidaris del referèndum d'autodeterminació representen una majoria absoluta indiscutible: si hi afegim —com ha repetit mil i una vegades al llarg de la campanya— el PSC, el 72,12 % dels electors hi està a favor i tan sols un 20,57 % en contra. Proporció que seria del 77,82% i el 22,18%, si prenem en consideració únicament els vots efectuats a favor de formacions polítiques que han obtingut representació parlamentària.Algun dubte —democràtic, per descomptat, no pas ideològic— sobre el missatge principal de les eleccions d'ahir?

Algun dubte sobre la necessitat— si no, obligació— de convocar, el més aviat possible, el referèndum sobre l'Estat Propi?

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Xavier Serrahima
Indica publicitat