Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 26 de de gener del 2015 | 17:20
Opinió
Jordi Porta

Endavant i coherència

12 de desembre 2013, 9 de novembre 2014, 27 de setembre del 2015. Vet aquí un procés que podria desanimar els ciutadans de Catalunya i que hem de procurar recuperar --si és que s'ha perdut-- l'ànim per exercir democràticament el dret de decidir el futur del nostre país.

El desembre del 2013 es proposava una mesura política que, encara que amb una pregunta una mica complicada si ens atenem als referèndums normals sobre l'autodeterminació, implicava i comprometia quatre partits que representaven una àmplia majoria al Parlament de Catalunya: CiU, ERC, ICV, i CUP.

D'acord amb això la convocatòria del 9 de novembre va ser un èxit de participació i de resultat. La convocatòria pel setembre 2015 és acordada per dos partits, CiU i ERC, i encara que amb una proposta compartida, s'anirà amb llistes separades i amb programes específics, és a dir, eleccions més "normals" que les anomenades plebiscitàries.

Sabíem que el procés iniciat no seria fàcil, però hem de mantenir despert el nostre sentit de la responsabilitat de forma que les dificultats haurien de venir dels que no son partidaris del dret a decidir però no dels que, tenint ideologies diferents, comparteixen la voluntat democràtica que el poble de Catalunya pugui decidir el seu futur polític. Tenint en compte això, no puc entendre que la CUP i ICV hi quedin al marge.
Si s'haguessin fet les plebiscitàries el mes de març, la tasca durant 18 mesos hauria sigut la de precisar els passos per establir un estat independent"
Si s'haguessin fet les plebiscitàries el mes de març amb una llista única, la tasca durant 18 mesos, és a dir fins les eleccions al Parlament de la tardor del 2016, hauria sigut la de precisar amb el màxim d'exactitud els passos per establir un estat independent. Havent-les convocat pel mes de setembre d'enguany, aquests passos s'hauran de fer durant els propers 9 mesos de forma que la campanya electoral tingui la novetat d'explicitar amb més detall els continguts concrets de l'estat independent.

No se si val la pena insistir-hi però vull fer constar una vegada més que el programa dels partits en funció de l'oferta que fan a la ciutadania sobre les polítiques concretes que creuen més convenients per satisfer les necessitats socials i culturals dels ciutadans han d'haver resolt prèviament el marc institucional des del qual aquestes polítiques es poden desenvolupar. I això exigeix la unitat prèvia en el procés per a l'autodeterminació.

Si no s'entén així, el desànim de la ciutadania s'incrementarà i veurem desaprofitada una sensibilitat que durant els darrers tres anys hem vist créixer ininterrompudament.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Jordi Porta
Jordi Porta
Opinió · Política catalana
El respecte a la llei
Opinió · Política catalana
Les maniobres per desviar l'atenció pública
Opinió · Política catalana
Del carrer a les nostres institucions
Opinió · Política catalana
Els poders públics i la societat civil
Opinió · Política
Democràcia i respecte a la Constitució
Opinió · Política
Probable nou estil polític repressiu
Opinió · Política catalana
Endavant i mantinguem la dignitat
Indica publicitat