El context social que estem vivint fa pensar sovint que les condicions bàsiques per donar valor a la democràcia com a sistema polític i social per garantir la realització de la voluntat de la majoria de la població, que es compta que ha d'estar ben informada, està en una situació complicada.
La imatge, la gràcia i simpatia en dir les coses, la demagògia feta amb habilitat, estan determinant el funcionament de la nostra societat i sobretot l'increment del suport atorgat a alguns polítics. També hi deu tenir una influencia determinant la complexitat de la situació nacional i internacional des d'un punt de vista econòmic i social i les dificultats per presentar la situació real i les possibilitats d'intervenció amb claredat.
Això fa que el comportament de la ciutadania en casos com Estat Units i alguns països europeus resulti sorprenent i de vegades incomprensible. I en la situació del nostre país, Catalunya, i la determinació pendent de ser considerat políticament el que decideixi la majoria de la població democràticament, estem pendents que l'obstrucció de l'estat espanyol es presenti a partir d'ara amb la simpatia i bona cara dels representants de l'estat espanyol que triaran una nova estratègia per aconseguir una majoria no partidària de Catalunya com estat independent. Tot això es farà, però, sense consentir la realització d'un referèndum d'autodeterminació. Aferrant-se a un article de la Constitució que es va redactar amb la pressió dels militars que estaven en contra de l'evolució democràtica de l'estat espanyol.
Haurem de fer un esforç per continuar parlant clar i demostrant que no volem renunciar a un funcionament autènticament democràtic del nostre país sense deixar-nos emportar per la demagògia i la defensa d'una llei que tots sabem com es va establir i determinar. En aquest sentit haurem de recordar que alguns polítics durant el règim franquista, davant dels moviments de reclamació democràtica, feien servir l'expressió: "Hay que respetar la lei" .
Jordi Porta