Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 14 de de gener del 2013 | 16:08
Opinió
Jordi Porta

I continuem el 2013

Ja s'ha dit, i potser cal repetir-ho, que els arguments dels qui estan en contra del referèndum d'autodeterminació del poble de Catalunya continuen essent contradictoris i només cerquen aconseguir adeptes a través de la simplicitat i de la por a un futur imaginat perniciós per als ciutadans. Plantejar ara, una vegada més, que reclamar la sobirania de Catalunya és fracturar la societat catalana, no deixa de ser una permanent incongruència.

O sigui: ¿seguir la voluntat que han expressat un milió i mig de persones al carrer i el 80% dels vots a les urnes és fracturar la societat i, en canvi, mantenir els designis de l'altre 20% és assegurar la unitat social?

També es continua plantejant el necessari respecte a l'estat de dret i a la constitució del 1978, la qual no preveu que una comunitat autònoma pugui decidir el seu futur institucional. Ara hem pogut veure la recent proclama de més de vint personalitats espanyoles en defensa de l'Espanya constitucional i, si es mira la llista dels signants, ens recorda una vegada més que algunes persones que varen influir en la redacció i proposta del text constitucional no eren precisament cap garantia democràtica i de desvinculació amb el règim franquista.
El dret públic massa sovint ha legitimat situacions que estaven mediatitzades per la força i la coacció"
Tot i els avenços democràtics innegables que va suposar l'aprovació d'aquell text, el procés ens va recordar que el dret públic massa sovint ha vingut a legitimar situacions que estaven mediatitzades per la força i la coacció. O algú ha oblidat el paper de l'Exèrcit i els ex-ministres de Franco en tot el procés ─o l'intent─ de cop d'estat del 1981? És cert que els catalans la vam aprovar per referèndum, però la qüestió era, en aquell moment, si s'acceptava aquell marc institucional que es proposava o quin altre era possible.

A partir d'aquesta situació, els partits contraris a la sobirania del país ens recorden que l'exèrcit actual contempla el panorama polític "amb serenitat". Menys mal. Vet aquí l'esperit democràtic espanyol.
Els partits contraris a la sobirania ens recorden que l'exèrcit contempla el panorama "amb serenitat". Vet aquí l'esperit democràtic espanyol"
Ja no cal parlar d'infraestrutures, ara que s'ha inaugurat ─encara inacabat, per cert─ el trajecte del TAV a França, vint anys després d'haber inaugurat el Madrid-Sevilla contra el parer de la Unió Europea que reclamava la prioritat de l'arc mediterrani, o els equipaments portuaris finançats pels xinesos al Port de Barcelona però encara pendents de la connexió terrestre programada pel govern espanyol ja fa anys, etc.

Quan es reclama que de la crisi n'hem de sortir tots plegats, els catalans només podem pensar: perquè això sigui veritat, hem de poder decidir lliurement allò que cal fer amb els nostre propis recursos.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Jordi Porta
Jordi Porta
Opinió · Política catalana
El respecte a la llei
Opinió · Política catalana
Les maniobres per desviar l'atenció pública
Opinió · Política catalana
Del carrer a les nostres institucions
Opinió · Política catalana
Els poders públics i la societat civil
Opinió · Política
Democràcia i respecte a la Constitució
Opinió · Política
Probable nou estil polític repressiu
Opinió · Política catalana
Endavant i mantinguem la dignitat
Indica publicitat