Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 4 de de febrer del 2013 | 17:25
Opinió
Jordi Porta

La constitució, la legalitat i la legitimitat

L'efectivitat del dret a decidir del poble de Catalunya continua amb les incògnites que eren de preveure. A més, encara que no tots els possibles, ja s'han posat en marxa els mecanismes per modificar l'opinió de la majoria dels catalans des dels mitjans que tenen disponibles a l'Estat espanyol: descrèdit dels polítics catalans, ofegament financer, limitació dels mecanismes propis per tirar endavant com poden ser, en aquests moments, les relacions internacionals, etc.

Tot això era d'esperar i hem de procurar que no rebaixi les nostres aspiracions democràtiques ni l'acord majoritari sobre les estratègies que cal seguir en el futur.

El tema legal i l'acatament incondicional de la Constitució Espanyola del 1978 continua essent l'entrebanc més insistent. El binomi legalitat-legitimitat continua reduint-se a que de legitimitat només hi ha la que correspon a la legalitat de la Constitució i de la seva interpretació pel Tribunal Constitucional, sense tenir en compte com es va redactar i aprovar la del 1978, fet que la va convertir en una reforma del règim franquista.

Això sí, el va aprovar per referendum el poble de Catalunya perquè era un pas important, encara que no definitiu, cap a la democràcia i perquè si s'anava més enllà hi havia el temor de possibles reaccions dels estaments feixistes, com es va fer patent el 1981 amb l'intent de cop d'estat.
La llei necessita interpretació i revisió d'acord amb les necessitats actuals"
Un altre dels elements forçats de la Constitució va ser expandir el sistema autonòmics amb disset autonomies mai reclamades que només servien per rebaixar les aspiracions nacionals fonamentalment de Catalunya i el País Basc. Recordo durant aquells anys conversar amb personalitats de la societat civil castellana a diversos indrets de la península que em deien amb confiança: Nosotros no habiamos pedido nunca la autonomía pero ya que nos la han dado vamos a ver como podemos aprovecharla.

Un dels arguments que s'han fet servir alguna vegada és que l'autonomia era un privilegi i que no es podia donar només a dues realitats "regionals". La resposta es inevitable: si que tothom tingui més autonomia es considera un privilegi, per a què carai necessitem un Estat Espanyol?

Tornant a la legalitat i legitimitat, avui es prou present la consciència que, de vegades, acatar la legalitat és una injustícia, com per exemple amb el que s'està plantejant arran dels desnonaments. La llei necessita interpretació i revisió d'acord amb les necessitats actuals i tenint en compte el moment i les circumstàncies amb les que va ser aprovada.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Jordi Porta
Jordi Porta
Opinió · Política catalana
El respecte a la llei
Opinió · Política catalana
Les maniobres per desviar l'atenció pública
Opinió · Política catalana
Del carrer a les nostres institucions
Opinió · Política catalana
Els poders públics i la societat civil
Opinió · Política
Democràcia i respecte a la Constitució
Opinió · Política
Probable nou estil polític repressiu
Opinió · Política catalana
Endavant i mantinguem la dignitat
Indica publicitat