Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 14 de de juny del 2013 | 16:33
Opinió · Llengua
Yvonne Griley
Membre del CAC

Vida amunt i nacions amunt!

Mentre hi hagi estats que segueixin fent gala de la seva força alimentant la incultura i la divisió allà on és òbvia la unitat dins la pluralitat, la tasca en la defensa de les llengües i de les nacions seguirà essent àrdua i costeruda.

La realitat de l'Europa dels pobles subjau sota l'Europa dels estats i m'agrada fer palès que res hauria estat igual per a Catalunya sense el coneixement mutu i l'acció conjunta amb els moviments civils i les entitats que encapçalen el reconeixement i les reivindicacions dels poble d'Europa i en especial de la llengua.

La construcció de l'Europa dels pobles és una responsabilitat compartida i Catalunya, que en aquest moment aposta per fer una passa endavant en l'Europa de les nacions cap a un horitzó de sobirania plena, és a ulls d'Europa un referent per a als processos de preservació i foment de la cultura, la llengua i les tradicions d'aquelles nacions a qui uneixen situacions de minorització.
Imperatius com el LAPAO, la llei Wert o la resistència al reconeixement de la realitat occitana fan imprescindible l'acció de les entitats"
Hem assumit i compartim la nostra part de responsabilitat en la defensa de la pluralitat històrica i en l'assumpció de la diversitat actual. En són exemple la gestació i l' impuls de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries o la Declaració Universal de Drets Lingüístics, reerigida amb el Manifest de Girona, fidels productes de la democràcia i l'expressió de voluntats a favor de la pluralitat.

La realitat és, però, que el present sembla que vulgui reimplantar els llargs silencis que la història ens ha imposat: imperatius com el LAPAO, el projecte de llei Wert o la resistència al reconeixement de la realitat occitana fora de les fronteres catalanes fan imprescindible l'acció contundent de les entitats que bé saben que no han nascut per a dormir sinó que han estat parides per vetllar en les llargues nits dels pobles que representen.

No m'amago que parafrasejo Estellés. Ho faig ben a gust després dels atacs secessionistes contra el president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i dels intents de boicot a l'acte d'homenatge al poeta que a mi, igual com a moltes persones, m'han fet sentir de Burjassot.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat