Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 14 de de gener del 2016 | 09:55
Opinió · Política catalana
Jordi Porta

Situació del procés

Finalment sembla que el procés de la consulta democràtica del poble de Catalunya ha acabat millor del que preveiem només fa uns dies. Tenim President de la Generalitat i un govern recolzat per 70 diputats del nostre Parlament, és a dir, una majoria suficient.

De totes maneres encara em resulta incomprensible el veto a Artur Mas, obsessió de la CUP, en tot el procés de més de tres mesos. No veig clara la raó d'aquesta posició tenint en compte com havia portat el procés fins avui, el respecte que li tenia la ciutadania catalana majoritàriament, i tampoc podia fer-se servir l'argument de la corrupció - argument que està tenint en el moment polític actual un us d'autèntica demagògia - i, a més, tenint en compte que la persona que el substitueix - Carles Puigdemont - és de la mateixa orientació política i del mateix partit que Artur Mas.

Esperem i confiem que el govern de la Generalitat actual pugui posar en marxa el procés de forma satisfactòria per la majoria dels ciutadans del nostre país"

En fi, cal dir, però, que ens sentim satisfets de la situació final i esperem que el projecte social i polític recolzat per la majoria dels ciutadans de Catalunya es pugui portar a bon terme. No obstant i això, crec que cal mantenir la lògica política i temporal del procés. Una cosa és el procés per definir el marc institucional que necessita Catalunya recolzat per la majoria dels seus ciutadans, és a dir, definir i aconseguir la república independent, i una altra i posterior és la política que a partir d'aquest marc es pugui portar a terme per respondre adequadament a les necessitats socials i culturals de tots els ciutadans d'aquest país. La resposta a aquestes necessitats només és possible a partir de la independència prèvia, és a dir, del nou marc institucional.

La tasca del nou govern de la Generalitat és programar adequadament aquest procés i un dels obstacles que anem sentint aquests dies és el ja famós "respecte a la llei" que en aquest cas vol dir: "prescindint del context amb el que es va redactar i aprovar la Constitució del 1978, poc democràtic, i prescindint també de la manera com s'ha interpretant durant aquests anys, amb un Tribunal Constitucional partidista i centralista, no hi cap la possibilitat democràtica dels ciutadans de Catalunya per reclamar un estat propi". I es continuaran fent servir tots els mitjans per evitar-ho. Davant d'això cal reforçar la majoria independentista i saber clarament a quin nivell està aquesta majoria. L'argument que es fa servir que segons les eleccions del Setembre passat no es supera el 48 % no val perquè unes eleccions amb partits i opcions diferents no permet la suma correcta per un procés d'autodeterminació. Com es sabut això només es pot saber exactament amb una consulta on les respostes puguin ser SI - NO o l'abstenció.

Esperem i confiem que el govern de la Generalitat actual pugui posar en marxa el procés de forma satisfactòria per la majoria dels ciutadans del nostre país. I això no vol dir trencar les relacions amb Espanya. És que no tenim relacions amb ciutadans i governs de França...etc o altres països europeus? Doncs dels que es tracta es fomentar les relacions sense reserves i respectant la voluntat dels ciutadans de cada país.Jordi Porta

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Jordi Porta
Jordi Porta
Opinió · Política catalana
El respecte a la llei
Opinió · Política catalana
Les maniobres per desviar l'atenció pública
Opinió · Política catalana
Del carrer a les nostres institucions
Opinió · Política catalana
Els poders públics i la societat civil
Opinió · Política
Democràcia i respecte a la Constitució
Opinió · Política
Probable nou estil polític repressiu
Opinió · Política catalana
Endavant i mantinguem la dignitat
Indica publicitat