Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 16 de de novembre del 2015 | 10:07
Opinió · Seguretat
Marc Costa
Advocat i politòleg

Els Mossos d'Esquadra i la lluita contra el gihadisme

Catalunya no és aliena al fenomen gihadista, ja que forma part d'aquest món occidental i, conseqüentment, és un dels principals "enemics remots" del gihadisme global.

Beirut i París ens han mostrat que el moviment gihadista global ha ressorgit (si és que mai havia minvat) amb una enorme força, amb la que l'autodenominat Estat Islàmic ha volgut deixar ben clar que ha assumit el lideratge d'aquest moviment que sembla que Al-Qaeda, ara sense Ossama bin Laden i amb Ayman Al Zawahiri al capdavant, hagi aparentment cedit al seu favor.

L'atemptat terrorista de París, amb almenys 129 víctimes, ha estat un terrible atemptat contra un dels seus "enemics remots", com a resposta de la decisió del govern francès de participar en la coalició internacional contra aquesta organització a Síria i Iraq, en el qual la víctima ha estat, com sempre, la població civil, amb l'objectiu psicològic de crear terror amb aquesta mena d'actes terroristes indiscriminats i de tràgica espectacularitat per així forçar el seu govern a modificar les seves polítiques, especialment envers l'Orient Mitjà.

El Govern espanyol ha vetat una i altra vegada l'accés de la nostra policia a les principals organitzacions internacionals, com ara la INTERPOL o l'EUROPOL"

Però paradoxalment dies abans hi va haver un altre acte terrorista d'aquesta organització en un barri xiïta de Beirut, amb més de 41 víctimes mortals civils, el qual no ha acaparat l'atenció dels mitjans de comunicació internacional, ni creat, ni molt menys, un similar nivell d'indignació i consternació pública com l'atemptat parisenc. Un fenomen digne d'estudi sociològic, tot i que aquest atemptat el podem emmarcar contra un dels "enemics propers" del gihadisme global: la comunitat xiïta.

Precisament, Beirut fou l'escenari del que es considera el primer atemptat suïcida modern de la història, quan el 15 de desembre de 1981 un terrorista suïcida va fer detonar un cotxe bomba contra l'ambaixada iraquiana d'aquella ciutat, deixant 60 morts i més d'un centenar de ferits, entre ells el propi ambaixador iraquià al Líban, en el marc del conflicte que existia aleshores entre l'Iran i l'Iraq. A partir de llavors, lamentablement, aquesta tècnica terrorista suïcida s'ha anat consolidant entre les organitzacions terroristes, especialment per la seva eficàcia i letalitat inherents.

Catalunya no és aliena a aquest fenomen, ja que forma part d'aquest món occidental i, conseqüentment, és un dels principals "enemics remots" del gihadisme global. De fet, tenim molts precedents que indiquen la seva presència al nostre país, especialment quan arran de l'atemptat de l'11-S de 2001 han estat diverses les operacions policials en diferents poblacions catalanes en les que s'han detingut un gran nombre de persones vinculades amb aquest moviment terrorista, demostrant d'aquesta manera que el gihadisme es troba arrelat i ben arrelat a casa nostra.

Però lamentablement som extremadament vulnerables perquè el nostre principal cos policial, els Mossos d'Esquadra, el cos que coneix profundament i directament la realitat del nostre país i el que succeeix en les diferents localitats catalanes, no té cap competència en la lluita terrorista, ni tan sols presència en la mesa del Consell Nacional de Seguretat de l'Estat, on a banda d'intercanviar les diferents informacions existents en matèria de lluita terrorista internacional, es determina el nivell d'alarma davant el risc terrorista en funció d'aquestes informacions.

És més, el Govern espanyol ha vetat una i altra vegada l'accés de la nostra policia a les principals organitzacions internacionals, com ara la INTERPOL o l'EUROPOL, on precisament s'intercanvien el major flux d'aquestes informacions en matèria de lluita gihadista. Recordem, a més, que fa aproximadament un any, membres del Cos Nacional de Policia van boicotejar una operació policial contra el gihadisme dels Mossos d'Esquadra en alertar a una cèl·lula que estava sent investigada per aquest cos policial.

Lluitar contra aquesta mena de terrorisme suïcida gihadista requereix dos elements principals: per un costat, un coneixement profund de la realitat i del que passa dins un territori, que ara per ara té la policia catalana; de l'altre, un intercanvi d'informacions policials fluid entre els diferents serveis de seguretat internacionals en aquesta matèria que es fa en el marc de les diferents organitzacions policials internacionals, a les quals actualment, com hem esmentat, el nostre cos de policia no té accés per qüestions merament polítiques.

Aquesta incongruent situació no fa res més que incidir negativament sobre l'eficàcia policial en la lluita contra el gihadisme i minvar considerablement les nostres capacitats per prevenir i actuar contra la seva eventual presència en el nostre país.

Tot i que cal reconèixer i felicitar l'enorme tasca efectuada per aquest cos de policia, malgrat les esmentades limitacions operatives, havent pogut dur a terme, fins i tot, importants accions policials contra el gihadisme, àdhuc fora del nostre país, és imprescindible posar fi d'una vegada per totes a aquesta insòlita situació, permetent al cos de Mossos d'Esquadra actuar com el que són, una policia integral, facilitant-li l'accés a tota la informació i eines policials disponibles per tal que pugui garantir amb eficàcia la nostra seguretat, especialment en relació al terrorisme gihadista, que com hem pogut comprovar és extremadament letal. Mentrestant, continuarem sent molt vulnerables davant d'aquest fenomen.



Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Marc Costa
Marc Costa
Advocat i politòleg
Opinió · Seguretat
Una política de defensa?
Opinió · Nació Digital
Respecte, dignitat i seguretat per a la nostra policia
Opinió · Política catalana
Quin paper tindran els Mossos?
Opinió · Seguretat
Tenim un problema amb la nostra policia
Opinió · Política
La democràcia ha mort
Opinió · Política catalana
Mossos i referèndum.
Opinió · Política catalana
Per què hem de tornar a ser molts aquest 11S?
Notícies relacionades
Opinió · Comunicació
Tribuna.cat, quinze anys de servei al país
Opinió · Política catalana
El respecte a la llei
Opinió · Política
Incredibilitat
Recull de premsa · Seguretat
Sellarès: "Seguretat Nacional i Procés"
Opinió · Seguretat
Una política de defensa?
Crònica · Seguretat
Una flor fa primavera
Opinió · Política catalana
Ara l'Estat no té un "Tarradellas"
Opinió · Política catalana
Orgull i satisfacció
Opinió · Política catalana
Jo acuso Sr. Eugeni Gay
Opinió · Política catalana
Més que el COM, el PER QUÈ.
Indica publicitat