Dimarts, 31 de juliol del 2012 | 18:55
Editorial
Cap a un Onze de Setembre diferent
Aquest mes d'agost poden passar moltes coses. A l'hora de tancar aquesta edició, el Conseller Mas-Colell ha acabat de plantar el ministre Montoro, i alhora, milers i milers de professionals de l'assistència social a la població més dèbil no podran cobrar les seves retribucions...
Notícia · Comunicació
Estem de vacances, però en estat d'alerta
L'Associació Tribuna Catalana ha decidit donar vacances a la seva estructura i col·laboradors, retornant de nou a l'acció política i periodística el proper dia 3 de setembre, tot i la situació actual que ens obliga a estar en estat d'alerta permanent per possibles esdeveniments importants.
 ·
Crònica · Política catalana
Primer Oriol Pujol, després qui?
Diversos col·laboradors i col·lectius que escriuen a Tribuna.cat havien advertit fa setmanes sobre una ofensiva dels aparells de l'Estat-clavagueres i del poder judicial per a escarmentar i estovar el món sobiranista i, sobretot, els seus principals dirigents, com ja s'havia fet amb els eixos fonamentals de la reconstrucció nacional que tantes vegades hem explicat.
 ·
Crònica · Seguretat
Comunicat del Col·lectiu Coronel Escofet: cal estar alerta (I)
La situació política i social està tensant-se com mai s'havia tensat en els darrers 40 anys: hi ha nerviosisme en els aparells de la Generalitat i de l'Estat a Catalunya, així com també a tota la nostra classe política i, per descomptat, a la societat civil.
 ·
Llibres / revistes
Els secrets d'Empúries
Opinió
La ideologia espanyola
Jordi Porta
President del Centre UNESCO de Catalunya
Normalment s'entén per ideologia aquell conjunt d'idees i valors que, amb una certa coherència interna, intenten orientar la nostra vida quotidiana més enllà de les certituds científiques. És a dir, ideologia i ciència són dues aproximacions diferents però complementàries a la realitat.
Opinió
La crisi al límit, pacte fiscal, Oswaldo Payá i l'Empordà després del foc
Jordi Xuclà
Diputat de CiU al Congrés
La partida al límit. Dimarts i dimecres d'aquesta setmana en els ambients més ben informats i en els llocs de decisió de Madrid el to vital era d'un fatalisme incommensurable.
 ·
Crònica · Pla de lleida
Propòsit agostins
Ivan Mambrillas
1. No llegeixis poetes pesats que opinen sobre la crisi: s'estimarien més penjar la ploma que usar una metàfora rebregada i tanmateix no tenen cap pudor a l'hora d'emular aquell conegudíssim gest tràgic que consisteix a veure, enllà dels greus problemes materials, un "esgotament espiritual d'Occident" o "la més fonda de les crisis morals mai viscudes".
 ·
Crònica · Col·lectiu Joan Creixell
Podem avançar però tenim l'enemic a casa...
En un moment en què a Catalunya hi ha el més extens independentisme social de la seva història, malauradament és quan s'evidencien més les nostres debilitats, innocència i manca de projecte estratègic. Aquest és el nostre fracàs col·lectiu: allò que no ens permet resistir l'atac sutil, potent i sense escrúpols dels aparells de l'Estat.
Opinió · Política
Obertura clàssica en 7 moviments
Jaume López
Expresident de l'ACP i soci fundador de la PDD
Els jugadors d'escacs acostumen a utilitzar una sèrie de moviments prefixats per situar les seves fitxes, és a dir, per situar-se sobre el tauler davant del seu rival. Ho fan sense haver de reflexionar, amb pur automatisme. Els esquemes mentals, els purs automatismes, estan molt presents en el debat sobre la independència.
Opinió
Xitxarel·los i clavegueres, voleu guerra?
Miquel Sellarès
Periodista
Fa unes setmanes vaig fer l'article Ensenyar el paquet de l'Estat que va ésser líder d'audiència en el nostre diari digital. Dies després, parlant amb una persona ben informada de les clavegueres, aquesta em va advertir: "Et tornaran la pilota, vés amb compte..."
 ·
Crònica · Madrid
La reprogramació mental dels catalans
Hem passat del "som un nació, tenim dret a decidir" al "som una autonomia, deixeu-nos respirar". L'estratègia de l'andalús Montoro perquè els catalans abaixéssim el cap, entre resignats i convençuts, ha reeixit.
 ·
Crònica · Internacional
Clatellada a l'imperi mediàtic de Murdoch
Toni Reig
Periodista
Per una vegada, i sense que serveixi de precedent, el poder polític britànic ha desqualificat i actuat en contra dels interessos del conglomerat mundial més poderós en el camp de la comunicació: l'imperi mediàtic de Rupert Murdoch, amb el qual es troba estretament vinculat José Maria Aznar.
Opinió
El poble de Catalunya diu prou! Comencem a caminar cap a la independència
Àngels Folch
Membre del Secretariat de l'ANC
Els catalans hem decidit prendre les regnes del nostre destí col∙lectiu i caminar decididament per l'únic camí que ens permetrà poder decidir, entre tots, quin país volem: el camí cap a la independència.
 ·
Crònica · Anàlisi política
L'unionisme contraataca
L'absència d'un front unionista identificable al Regne Unit davant la proposta secessionista del govern d'Alex Salmond s'ha resolt avui amb la presentació de Better Together (Millor junts) per part de l'ex-ministre laborista Alistair Darling. Tal com va fer fa unes setmanes el president Salmond, Darling ha presentat una plataforma des d'on intentarà fer valdre els arguments perquè Escòcia romangui dins del Regne Unit.
 ·
Crònica · Política catalana
CiU: dos relats incompatibles
CiU ha fet de l'ambigüitat una de les seves principals armes polítiques. Sense mullar-se massa, la federació ha aconseguit aglutinar electors espanyolistes i electors independentistes. Sota el paraigües de Pujol, aquesta ambigüitat va funcionar, mentre es navegava per les aigües plàcides de l'autonomisme.
 ·
Crònica · Euskal Herria
Sortu legal, Otegi pres
Algú ho entén? Si Sortu existeix com a partit legal amb el vist-i-plau del Tribunal Constitucional espanyol és perquè l'esquerra abertzale ha renunciat a la violència i ha fet parar a ETA. I un dels responsables que això hagi passat es diu Arnaldo Otegi.
 ·
Crònica · Col·lectiu Joan Creixell
Peperos i clavegueres, a l'ofensiva
Cada dia està més clar que l'Estat pensa potenciar el colonialisme interior i la recentralització veient la seva debilitat i la pèrdua de sobirania econòmica i política vers Europa. Cada dia són més conscients de la debilitat que tenen com a Estat i com a projecte nacional.
 ·
Crònica · Afers religiosos
Escandalós gest del bisbe Casanova a favor d'Anglada
Romà Casanova, bisbe de Vic, ha fet un gest a favor de Josep Anglada, president de Plataforma per Catalunya (PxC). Aquest grupuscle manté accions contra els immigrants, unes accions que són qualificades de xenòfobes segons els partits democràtics catalans.
 ·
Crònica · Tecnologia i país
Google TV: nova via per a TV3
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions
Ara fa aproximadament un mes, les emissions del canal internacional de Televisió de Catalunya van apagar-se. D'ençà de l'1 de maig d'enguany totes aquelles persones de fora del país que seguien TV3 a través del seu canal per satèl·lit ja no poden fer-ho.
 ·
Crònica · Política catalana
Els Tres Palaus criden independència. Quin serà el següent?
Roger Buch
Politòleg
Fa pocs dies s'han succeït uns fets que fins fa poc temps serien excepcionals però que ja comencen a ser normals. Es tracta de concentracions de tipus cultural i esportiu, no pas polític, que acaben amb la pràctica totalitat del públic cridant "Independència" a una sola veu. Casualitat? Tendència?
 ·
Entrevista
"Som aquí no pel partit sinó pel país"
Marta Rovira
Secretària General d'Esquerra
La nova secretària general d'ERC, Marta Rovira, admet que des d'Esquerra treballen per reconnectar el partit amb la ciutadania. Alhora, però, considera que aquest ha de ser vist com "una eina útil". Per tant, més enllà de determinades posicions o aliances prefixades, Rovira insisteix en que el país està per damunt de qualsevol possible interès partidista.
 ·
Entrevista · Política
"Veiem més a prop l'objectiu de l'estat propi"
Josep Rull
Secretari d'organització de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC)
El secretari d'Organització de CDC, Josep Rull, assegura que el procés cap a la independència és seriós i encara recorda amb orgull que la seva generació va ser qui, en contra del que els recomanava Pujol, va aprovar la primera ponència política on es parlava d'estat propi. Ara defensa que aquells valors són més vigents que mai i sobretot més necessaris.
 ·
Notícia
10 anys de Tribuna, col·labora-hi!
Durant 10 anys tribuna.cat ha estat un diari digital independent d'opinió, que ha intentat estar al servei de tot el ventall d'opcions sobiranistes. Ara, com passa a la majoria de capçaleres de la premsa digital, necessitem la consolidació per assegurar la nostra independència.
Donar-se de baixa del butlletí
Si vols donar-te de baixa del butlletí clica al següent enllaç aquí