Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 11 de de març del 2014 | 17:50
Recull de premsa

Boix: "La reforma electoral en si mateixa no reduirà el nivell de corrupció i les ineficiències actuals"

"Les reformes institucionals han de ser més profundes i han d'estar inspirades en el conegut dictum de Lord Acton: El poder corromp; el poder absolut corromp absolutament".

El professor de la universitat de Princeton, Carles Boix, ha indicat a un article que la reforma de la llei electoral "s'acostuma a presentar com una de les grans solucions a la corrupció" i a la gran distància que la gent del carrer diu percebre respecte als seus representants, però que la introducció de llistes obertes i "potser la limitació de mandats ajudarien (o podrien ajudar) a trencar dinàmiques internes i fins i tot a apropar la política als ciutadans".

"Ara bé --ha continuat a l'article Regeneració democràtica: unes institucions millors--, hem de ser conscients que la reforma electoral en si mateixa no reduirà el nivell de corrupció i les ineficiències actuals. No hi ha cap estudi científic important que mostri que el sistema de llistes obertes està relacionat amb menys corrupció".

Sobre aquesta problemàtica, l'autor de l'article ha sentenciat que les reformes institucionals "han de ser més profundes i han d'estar inspirades en el conegut dictum de Lord Acton: El poder corromp; el poder absolut corromp absolutament" i ha alertat que l'estructura constitucional d'un país "ha d'establir un sistema de contrapoders en què cada part es converteix en vigilant de les altres parts de l'estat i en què cap de les parts o poders pot controlar tot l'estat".

Boix ha esmentat les següents mesures mínimes a prendre per a dur a terme aquestes reformes institucionals: "
1) Assegurar la creació d'uns mitjans de comunicació independents, prohibint tota mena de subsidis (directes o indirectes) de l'estat [...] 2) Establir una judicatura independent. Tot i que la selecció dels jutges podria continuar sent per mèrits, l'elecció dels tribunals superiors (Constitucional i Suprem, com a mínim) hauria de basar-se en un sistema de loteria. [...] 3) Establir un sistema de fiscals independents, triats en eleccions o escollits també per loteria entre els col·legis professionals d'advocats i similars. 4) Apostar per la descentralització local amb comarques i municipis d'una mida més gran que l'actual però amb molta més autonomia i competències que les d'ara. Això estimularia la competència entre aquelles unitats i la innovació. 5) Reforçar el sistema de referèndums --a la suïssa. 6) Modificar el sistema de selecció de tots els agents reguladors (des d'un possible banc central a l'agència de l'aigua). Avui en dia, el govern (amb el Parlament o sense) en tria els òrgans de govern. Per fer-los independents, caldria escollir-los en part o per complet mitjançant una loteria -entre, com a mínim, un cens prou ampli format per persones amb qualificacions professionals de cada ram."

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat