"La consulta i el compromís de respectar el seu resultat evitaria el xoc de trens [...] i declaracions que només posen de manifest possibles conseqüències negatives de la independència de Catalunya".
La catedràtica d'economia a la UB, Núria Bosch, ha instat el govern espanyol a entendre que la consulta "no és sinònim d'independència" a un article publicat al diari ARA.
"Precisament [la consulta], és un mitjà perquè també els partidaris de la unió es puguin expressar i puguin exposar els seus arguments, igual que els partidaris de la independència" ha argumentat.
Bosch ha indicat que mitjançant la campanya de la consulta "els uns i els altres dialogaran exposant els avantatges i els inconvenients de la independència i de l'unionisme" i d'aquesta manera "tots els ciutadans dialogaran".
La catedràtica ha sentenciat que tant la consulta com el compromís de respectar el seu resultat "evitaria el xoc de trens, que tant preocupa a alguns, i evitaria declaracions que només posen de manifest possibles conseqüències negatives de la independència de Catalunya, com els pronòstics que va fer fa poc l'agència de ràting Moody's, que deia que la secessió catalana seria catastròfica per a Espanya i que també Catalunya en patiria les conseqüències".
"Si el govern espanyol autoritzés la consulta --ha continuat-- donaria senyals al món que el procés que viu Catalunya està ben encarrilat, que sigui quin sigui el seu resultat hi haurà acord. I, amb acord, si el resultat fos a favorable a la secessió de Catalunya, es podrien trobar moltes solucions per evitar que aquest fet fos nefast per a l'economia espanyola".
Fianlment Bosch ha conclòs que "hi ha d'haver diàleg" i que el el millor diàleg "passa per la celebració de la consulta": "I també s'ha de dir que malgrat que ara el govern espanyol s'hi oposa, si es produeix el xoc de trens i Catalunya s'independitza, més tard o més d'hora es veurà obligat a negociar per raons econòmiques, sobretot perquè no podrà assumir sol tot el deute públic espanyol".