Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 1 de de febrer del 2011 | 14:50
Crònica · Economia

Un gran pol financer català encara és possible

L'executiu espanyol i el Banc d'Espanya han pactat una llei que, en tingui la intenció real o no, pot esclafar un sistema financer centenari a Catalunya basat en les caixes d'estalvi i l'arrelament al territori amb la seva obra social. Pressionats pels mercats internacionals, que diuen no entendre què són les caixes i les vinculen a l'elevat risc país d'Espanya, han empès les caixes que pretenien seguir el seu camí a pocs mesos d'haver creat fusions a convertir-se en un banc. Ser un banc significa tenir propietaris, accionistes que en qualsevol moment poden vendre la seva part del pastís, o comprar-ne un tros més fins a controlar el rumb del banc. I vol dir que l'obra social i l'arrelament al territori no està garantit, de fet, només està garantit si la caixa en qüestió, que ara esdevendrà fundació, es manté com a accionista majoritari del banc.

Aquest segon supòsit és el que La Caixa es veu capaç de garantir. Però no la resta. Fa uns dies, l'entitat presidida per Isidre Fainé anunciava la seva conversió en banc. Feia mesos que estudiaven la manera de fer el traspàs de tal manera que, com va explicar Fainé, "La Caixa seguirà essent la caixa que coneixem, amb els mateixos directius, els mateixos treballadors, els mateixos òrgans de govern, la mateixa imatge corporativa i la mateixa essència i proximitat de l'entitat". Per això La Caixa ha creat un banc instrumental, que és fruit de la unió de la seva cartera de participades en borsa, Criteria, i el banc amb què La Caixa tenia presència en el sector dels microcrèdits, Microbank. Així neix Caixabank, en el qual La Caixa hi tindrà un 81,1%. Els directius de l'entitat han fet un treball d'enginyeria financera de manual que no posa en risc ni un euro d'una entitat que aquest 2010 ha guanyat 1.307 milions d'euros, un 13% menys que el 2009 si no es tenen em compte  les partides destinades a provisions.

El moviment de La Caixa és impecable. Serà, molt probablement, l'única caixa catalana, i també espanyola, que es convertirà en un banc per a créixer orgànicament i inorgànicament. Serà un banc potent, el desè d'Europa i el tercer de l'Estat espanyol, prou lluny del lloc que ocupa ara el Banc Sabadell. I segons els directius de l'entitat, seguirà tenint la mateixa ànima que des de fa anys destina 500 milions d'euros a l'obra social. La Caixa té un full de ruta clar que passa per consolidar-se com el tercer banc de l'Estat, per darrere del Santander i el BBVA, i mantenint la seu a Catalunya. Així ho ha assegurat el seu president.

L'operació de transformació en banc compta amb el vistiplau del govern català, conscient que La Caixa ha de ser el gran pol financer del país, i també el flotador que podria salvar les caixes que trontollin amb la seva obligada bancarització. Si fa uns anys Catalunya podia tenir dos pols financers, comandats per La Caixa i Caixa Catalunya respectivament, que teòricament havien de respondre a la sociovergència econòmica, avui és clar que no es poden generar aquests dos pols. En tot cas, el Banc Sabadell pot fer el paper que se li hauria atorgat a Caixa Catalunya de fer de contrapès de La Caixa. De fet, el Sabadell no descarta a la llarga fer-se amb actius de caixes catalanes que essent bancs posin al mercat una part del seu pastís. Però La Caixa té prou força com per oferir un millor preu i engolir allò que vulgui.

Cada moviment important que ha fet La Caixa ha estat com una profecia. Quan es va vendre la immobiliària Colonial la va encertar de ple. Poc després, el sector es desplomava. Ara es transforma en banc en un moment en què les caixes més petites patiran de valent per fer-se un petit forat en el nou sistema financer. Ella camina segura i garanteix que la seva ànima seguirà ben viva. Potser aquesta vegada la profecia també és compleix.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat