Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 8 de de novembre del 2011 | 16:42
Crònica · Tecnologia i país
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

Recerca catalana: Solar Endeavour

Ara fa uns dies, coneixíem que un grup d'estudiants catalans d'enginyeria industrial i aeronàutica de la UPC havien aconseguit fer volar durant sis hores un avió no tripulat, mitjançant energia solar.

Aquests set estudiants, anomenats equip Trencalòs, han estat els responsables de desenvolupar aquest innovador i trencador projecte, sense cap mena d'ajut exterior.

El Solar Endeavour, nom de l'aparell, té una envergadura de 5 metres, pesa aproximadament 11 quilos i es pilota a través d'una càmera que té a l'interior, una antena i un receptor de GPS. Una de les dades més curioses del giny és que el motor pot alimentar-se a través de les bateries o el panell solar. Aquest darrer té un gruix per sota del mil·límetre d'espessor, tenint en compte les cèl·lules solars i el seu recobriment. Tot aquest encapsulament està col·locat a les ales de l'avió. Aquesta part, inclosa dins del sistema de gestió de l'energia propi ideat, és la pedra angular del projecte.

L'equip Trencalòs apunta que un avió d'aquestes característiques pot tenir moltes funcionalitats. Des de la prevenció d'incendis al control de trànsit i, a més a més, cal considerar que el seu cost pot resultar molt barat degut al seu mecanisme d'alimentació a través de l'energia solar.

Aquest giny és una prova fefaent del nivell de la recerca que es fa al nostre país. Exemple que certifica el bon estat de la recerca a Catalunya i de la millora que aquest àmbit ha experimentat. Darrerament, s'ha conegut que el Principat produeix l'1% dels articles científics que es publiquen al món o el 3% de les publicacions de la Unió Europea. Unes bones xifres que es van començar a cuinar amb el tombant de segle i amb una política decidida i contundent d'aposta per l'atracció de talent internacional, infraestructures científiques de primer nivell com podria ésser el sincrotró, més inversió pública en recerca, incentius clars al professorat universitari per a l'execució de tasques i projectes de recerca i autonomia de debò als centres de recerca. I, cal dir-ho també, tot això s'ha desenvolupat en un context de canvis de govern a Catalunya, per la component positiva que això representa també.

El gran repte però que tenim com a país és el de saber traduir tota aquesta recerca que es duu a terme a les nostres universitats en productes o serveis innovadors que arribin a les nostres empreses i es puguin comercialitzar. Aquesta transferència tecnològica, des del món acadèmic i de la investigació cap al teixit empresarial, és un dels aspectes que cal començar a potenciar. S'ha de veure com una oportunitat per a les empreses per innovar i poder obtenir més beneficis, crear riquesa i ocupació i poder contribuir més a una economia com la catalana, que ha de girar full i cercar nous sectors o motors que la propulsin i l'impulsin. Ens hi hem de posar ja, de manera ferma i decidida.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat