Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 30 de de setembre del 2011 | 17:33
Entrevista · Esport i Ciutadania
Emili Gispert
Director Editorial d'El 9 Esportiu

"Hi ha forat al mercat per un diari esportiu en català i amb referents catalans"

'Comença la remuntada'. Així s'anunciava la tornada d'El 9 Esportiu als quioscos com a diari independent el passat 14 d'agost. Tribuna.cat ha entrevistat el Director Editorial de la publicació, Emili Gispert, que explica com ha arrencat la nova aventura de l'únic diari esportiu en català existent avui en dia.

Entrevistem a Emili Gispert, Director Editorial d'El 9 Esportiu

Quan vàreu decidir que El 9 esportiu havia de tornar als quioscos?
Fa un any que ens ho vam començar a plantejar. Vam decidir independentitzar-lo, potenciar-lo i remodelar-lo, i fer una aposta en positiu en el marc de crisi general.

Curiós que torni en plena crisi econòmica...
Totes les empreses periodístiques, i quan dic totes vull dir totes, han afrontat la crisi a base de retallades. Nosaltres vam pensar en els ingressos al prendre la decisió, però des d'un punt de vista periodístic volíem fer un El 9 amb el màxim d'atributs possibles i que pogués competir amb la resta.
En sis o set anys ens volem col·locar entre els 8.000 i els 10.000 exemplars
Com valoreu l'arrencada, ara que ja porteu un mes i mig?
Doncs bé de moment, però encara ha de passar més temps per poder fer una valoració més exacte de com funciona el diari. El nostre plantejament era el de consolidar-nos entre els 4.000 i 5.000 exemplars venuts al dia, una xifra que ens permet mantenir-nos i créixer. I les dades que tenim fins ara ens situen lleugerament per sobre d'aquestes previsions.
Estem contents: el mercat no està esperant amb els braços oberts un producte, però hi ha un forat per nosaltres, per un diari esportiu en català i amb referents catalans. El que passa és que necessitem temps per trobar-lo. Si fem les coses ben fetes, en sis o set anys ens volem col·locar entre els 8.000 i els 10.000 exemplars.

A més del paper, també compteu amb la nova web. Per què veu decidir que fos de pagament?
Més que una web, el que fem és passar en digital els continguts del diari. Per què? Pensem que la gratuïtat com a model de negoci no funciona. Per això vam optar per aquest model de subscripció, per veure si hi havia gent que per una petita quantitat, 36 euros l'any, si hi interessava. De moment tenim 300 abonats, tot i que encara no hem fet cap campanya per potenciar-ho. Hi ha un degoteig dia a dia.

No creieu que una web en obert podria ajudar a les vendes del diari en paper?
És una possibilitat, però vam apostar pels continguts de pagament. Si les circumstàncies ho requerissin ho canviaríem, però som bastant reticents a fer una web oberta.

La pregunta també hauria de ser perquè no s'havia despertat aquest interès pel català 25 anys abans
El 9 és l'únic representant de la premsa escrita esportiva en català. A què creus que es deu aquest dèficit, tenint en compte el potencial de l'esport català?
Si t'haig de ser sincer, no en tinc ni idea, hi ha teories per tots els gustos. Hi ha una tradició de premsa esportiva molt potent al país. Potser una de les causes és que ja hi ha un diari centenari i un altre que té 30 anys, els dos són potents i estan ben fets, i per això fins ara ningú havia obert aquesta via. Pretenem que qui vulgui llegir premsa esportiva en català tingui la possibilitat de fer-ho.

Creus que El 9, a llarg termini i si es consolida, pot acabar convertint-se en la punta de llança per tal que altres diaris esportius facin el pas al català?
Si això passés, collonut! Com més varietat millor. Però la pregunta també hauria de ser perquè no s'havia despertat aquest interès pel català 25 o 30 anys abans. Tot i això, veig aquest canvi més difícil que en el cas de La Vanguardia, però dependrà molt de com els vagi en vendes a aquests diaris.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat